Geneza više nije zakupac Visa, prouzročila je 9,5 mil. kn štete

Izvor: Poslovni dnevnik/Suzana Varošanec - 6.10.2015

Stečajna upraviteljica predlaže pronalaženje strateškoga partnera koji bi preuzeo tvrtku kao cjelinu.

U sastavu viške hotelske tvrtke posluju hoteli Issa i Tamaris, iza kojih je dobra sezona

U jeku turističke sezone otvoren je stečaj nad tvrtkom Vis, u čijem sastavu posluju hoteli Issa i Tamaris, što je presedan u stečajnoj praksi, no tu tvrtku, od 2004. u vlasništvu varaždinske Fime te kasnije Validusa u stečaju, to nije skupo stajalo.

Štoviše, Vis je sezonu dobro izgurao zahvaljujući brzoj pomoći stečajnih tijela, čak je imao više noćenja nego lani. Gostiju još ima, a krenule su i pripreme za iduću sezonu na tradicionalnim tržištima Poljske, Češke i Slovačke. No, u sljedećih mjesec dana očekuje se da će Vis svoju sudbinu u stečaju vjerojatno riješiti kroz blagoslov države - najvećeg vjerovnika sa 80% udjela u tražbinama, za nastavak poslovanja. Ta bi odluka osigurala tvrtki rezultate barem na razini ove godine te stabilnost do konačne odluke da se pristupi izradi stečajnog plana Visa, što predlaže stečajna upraviteljica Mira Hajdić.

U njezinu izvješću Trgovačkom sudu u Splitu i vjerovnicima na ročištu održanom ovih dana otvara se put za pronalaženje strateškog partnera koji će biti zainteresiran za preuzimanje tvrtke kao cjeline. Druga opcija, raspačavanje imovine radi njezina unovčenja, doznajemo, ne razmatra se ozbiljno. Usto, upraviteljica predlaže da se utvrdi kolika je imovina jer se vodi niz sporova za presudne nekretnine. Inače, ona je već uz suglasnost suda spriječila umanjenje stečajne mase, što pokazuje izvješće, jer je raskinut ugovor o zakupu sklopljen s Tellin-hotelima, bivšom Genezom.

Zakup Visove imovine bio je ugovoren na pet godina, a raskinut je nakon tri i pol godine, pri čemu se procjenuje da je Vis pretrpio gubitak od 9,5 milijuna kuna, i to zbog problematičnih aneksa sklopljenih iza leđa dioničarima koji su znatno promijenili osnovni ugovor. Zakupac je, naime, trebao preuzeti sve obveze iz poslovanja Visa, a kako je aneksom to revidirano, isplaćivane su neto plaće, a država je zakinuta za doprinose i radnici za 2. mirovinski stup. Kako je najviše nezakonitosti kod faktura i isplata troškova vezanih uz plaće, pitanje je zašto sindakat nije reagirao na isplate neto iznosa, što je dugoročno štetno i za radnike i za državu.


Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.