Sutra počinju 3. Kreativni dani Fausta Vrančića na Prviću

Izvor: Šibenski portal - 7.10.2015.
Od 8. do 11. listopada održati će se 3. Kreativni dani Fausta Vrančića (KDFV) na otoku Prviću kod Šibenika. Festival KDFV je pokrenut kako bi se produljila kratka turistička sezona, no s vremenom je prerastao u događaj koji je puno više od toga. To je Festival koji promovira zajedništvo, komunikaciju, stvaralaštvo i inovativnost u svrhu održivog razvoja ruralnih sredina. Kroz susrete kreativca iz urbanih sredina s entuzijastima otoka Prvića te kroz niz edukativno-zabavnih događaja, posjetitelji i sudionici imaju priliku razmjeniti iskustva značajna za unaprijeđenje života i održivost otoka.
Otok Prvić jedinstven je iz više razloga. Tako njegova udaljenost od kopna iznosi samo 1 kilometar, dok se na površini od samo 2 km2 nalaze čak dva naselja, Luka i Šepurina, koja zajedno broje oko 400 stanovnika. U Šepurini je odrastao, a u Luci pokopan, Faust Vrančić, najčuveniji hrvatski inovator, jezikoslovac, polihistor, diplomat i svećenik. Najpoznatija je njegova skica nadogradnje padobrana, Homo Volans (leteći čovjek), s početka 17. stoljeća. Manje je poznato da je Faust sam prvi isprobao svoj padobran, skočivši sa zvonika bazilike Sv. Marka u Veneciji, u dobi od 65 godina.
Taj živ i razigran duh promoviraju Kreativni dani Fausta Vrančića. Dinamičan i raznovrstan program predavanja, prezentacija, radionica i edukacija namijenjen je svima, djeci i odraslima koji žele vidjeti, čuti i naučiti nešto novo, ispričati zanimljivu priču, družiti se i dobro se zabavljati.
Ovogodišnji KDFV posvećen je vodi. Kroz prezentacije različitih aspekata važnosti vode pokušat ćemo osvjestiti i upozoriti na potrebu za pametnim raspolaganjem vodenim resursima – to je nešto što otok razumije, jer na otoku nije uvijek bilo vode u izobilju. Predavanje o problemu očuvanja i načinima iskorištavanja vodenog bogatstva, među ostalima, održat će i Neven Cukrov, dr.sc., viši znanstveni suradnik Zavoda za istraživanje mora i okoliša. Osim toga, prezentirat ćemo i mogućnosti korištenja sredstava državnih potpora i EU fondova za otoke.
KDFV već tradicionalno ugošćuje zmajare iz Zagreba, koji su postali zaštitni znak festivala, a njihove radionice izrade zmajeva najviše vesele najmlađe. Osim toga, djecu će ove godine obradovati nekoliko različitih likovnih radionica, radionica fotografije, pričaonica viških legendi uz glumu i pokret te predstavljanje dječjih priča i zagonetki šibenskog autora za djecu Aljoše Vukovića.
Izrada hvatača snova namijenjena je i djeci i odraslima, a za odrasle su tu još i radionica pisanja Natalije Miletić te zvučna terapija gongovima i hatha yoga. Udruga Dragodid pokazat će nam kolika je vrijednost suhozidne baštine te zašto i kako ju obnavljati, a viška BESA, jedino profesionalno otočko kazalište u Hrvatskoj, doplesat će u ritmu valova i pokloniti Prviću harmoniju Visa. Pored projekcije filmova te izložbe lokalnih umjetnika i dječjih radova, za zabavu u večernjim satima pobrinuti će se trio Bagatini iz Šibenika te grupa mladih talentiranih muzičara s otoka koji su mahom polaznici glazbenih akademija.
Kreativne dane Fausta Vrančića organizira udruga Otok, koja okuplja sve generacije otočana i prijatelja otoka Prvića čija je želja oplemeniti život na otoku Prviću. Projekti Udruge se temelje na kulturnim i edukativnim sadržajima, kao poticaj samozapošljavanju mladih generacija otočana i održivosti otoka samog. Svi su dosadašnji projekti Udruge proizašli isključivo iz entuzijazma, a realizirani su volontiranjem njenih članova, ulaganjem vlastitih sredstava i opreme u `posuđenim ́ prostorima.

Sudionici
Neven Cukrov, dr. – geolog iz Centra za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković. Doktorirao je iz područja prirodnih znanosti, polje geoznanosti, a bavi se istraživanjem vodenih resursa, između ostalog, i biogeokemijom metala u vodnom okolišu.
Zlatka Rodin, dipl.oecc - turistički vodič, mama tri djevojčice, apasionirana čuvarica i pričačica prvinske baštine.
Simona Zaninović, dipl. Ing. morskog ribarstva – zaposlenica Ministarstva poljoprivrede i aktivna sudionica u pokušajima valorizacije i adekvatnog iskorištavanja morskih bogatstava Jadrana.
Udruga Dragodid – projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje.
Zmajski borci, Žare, Darac i Darko – ovi zagrebački zmajari su zaštitni znak KDFV-a i glavni `krivci´za njegovu bajkovitu atmosferu, dok se njihovi razigrani ljubimci šepure nad krovovima Prvića uz oduševljenje svih otočana i prijatelja.
Drenka Ćosić Bukić – omiljena teta šibenskih mališana koja ne poznaje granice kreativnosti niti ljubavi za najmlađe. Ovogodišnji KDFV obilježit će radovi malih slikara pod njezinim vodstvom.
Ivana Stanić –  direktorica banke; u slobodno vrijeme slobodna duša koja voli istraživati granice tijela i duha, voditeljica zanimljive radionice terapije zvukom.
Aleksandra Janjić – razvojna direktorica OGI-ja. Orgaznizacija za građanske inicijative je društvo aktivnih građana koji aktivno sudjeluju u stvaranju održivih zajednica kroz korištenje njenih ukupnih potencijala s osam zaposlenih u uredima u Osijeku i Drnišu.
Umjetnička organizacija Besa – prvo profesionalno otočko kazalište osnovano na Visu. To je nevladina, apolitična i neprofitna organizacija koja razvija ideju održivog “zelenog” života povezanog s Umjetnošću. Približavaju Umjetnost “običnom” čovjeku i jačaju otočku zajednicu kroz edukativne projekte poput  međunarodnog Kazališnog kampa SKOK U VIS.
Natalija Miletić – spisateljica čija prva zbirka priča izlazi krajem godine u izdanju Algoritma. U međuvremenu, Natalija radi u sisačkoj Gimnaziji, piše i raspisuje, pita i propitkuje te priča li ga, priča…
Bagatin – poznati šibenski acoustic  trio band, koji dolazi u sastavu Toni Lučev, Nino Nimac, Vojo Marković, kako bi i ovogodišnji KDFV oplemenili svojim dirljivim notama i glazbenim emocijama.
Martina Franić – predsjednica udruge Otok; Zagrepčanka koja se u Amsterdamu školovala za kazališnu i filmsku šminku te bodypainting i radila na raznim festivalima. Nakon povratka u Hrvatsku ljubav ju je dovela na Prvić, gdje živi i djeluje već 15 godina. Vodila je otočni etnografski muzej, konobu te dvije galerije, a sada sudjeluje u radu dvije otočne udruge, Otok i Zlatne ribice. Kako je i yoga njezina dugogodišnja ljubav, prošle je godine završila školu za učitelja yoge i na ovogodišnjem će Festivalu voditi radionice hatha yoge.
Antonia Dobrota – dopredsjednica udruge Otok; otočanka sa stalnom adresom u Zagrebu, grafička dizajnerica po obrazovanju, ali svaštarica po znatiželji. Radila po dnevnim tiskovinama: Jutarnji list, business.hr, 21. stoljeće, Večernji list, Poslovni dnevnik. Sada vodi Zajednicu iznajmljivača i istražuje svaštari uobičajenim tempom.
Sandra Korpar – tajnica udruge Otok; Riječanka koja je prije 4 godine postala novopečeni stanovnik Šepurine i povećala broj stanovnika za dva. Prije dolaska na otok, zadnjih 15 godina u Rijeci djeluje u kulturnoj udruzi Nova Akropola, gdje, između ostalog, drži predavanja povijesne i filozofske tematike. Ove godine održat će predavanje o vodi kao živom organizmu.
Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.