Predstavljanje Zadruge za etično financiranje i etične banke


POSEBNA NAPOMENA ZA OTOK VIS
Predstavljanje Zadruge za etično financiranje i etične banke
20. siječnja 2017. u Gradu Visu 
18:00 sati u prostoriji Gradske vijećnice, Viški boj 13

Zadruga za etično financiranje osnovana je 22. travnja 2014., a već 13. svibnja iste godine primljena je u FEBEA (Federaciju europskih etičnih banaka). Udruga Buđenje suosnivač je Zadruge za etično financiranje i od samog početka sudjeluje u procesu razvoja ovog iznimno važnog projekta za svih nas.
Etična banka u osnivanju projekt je Zadruge za etično financiranje čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi.
Banka će u potpunosti biti u vlasništvu svojih članova zadrugara, koji će bez obzira na visinu financijskih sredstava uloženih u etičnu banku imati jednako pravo glasa u skupštini. Etična banka će biti registrirana i ustrojena kao dioničko društvo, a njezin jedini dioničar, odnosno stopostotni vlasnik, bit će Zadruga za etično financiranje (ZEF).
Zadrugu čine ljudi i osnivanje etične banke temeljeno na zadrugarskim principima uspjeti će jedino ako svi zajedno još danas postanemo zadrugari i klijenti Etične banke. Više o samom projektu i postupku učlanjenja pronađite na linku.
Realizaciju Etične banke pokrenuo je još prije pet godina Goran Jeras, 34-godišnji fizičar, koji je, nakon završenog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, sedam godina bio konzultant komercijalnih banaka u Nizozemskoj. Tamo je uvidio nesrazmjer između realne ekonomije, u kojoj sudjeluju poduzetnici i radnici, i onoga što nude banke, što donekle otkrivaju europski podaci o bankarskom poslovanju.
Za razliku od komercijalnih banaka, Etična banka će nuditi mogućnost financiranja startupova, odnosno financiranje početnika u poduzetništvu, zatim najpovoljnija sredstva na tržištu, stručnu podršku u izradi kompletne dokumentacije za projekt realizacije dobre ideje, konzultacije i monitoring tijekom cijelog perioda realizacije radi smanjivanja rizika, tržište nabave i tržište prodaje.
Osim poduzetnika-početnika, Etična banka kao svoje buduće klijente vidi i OPG-ove, lokalne akcijske grupe (LAG-ove) te organizacije civilnog društva, kao i sve one koje imaju dobre ideje. Banka je pak strateški usmjerena na održivu poljoprivredu i turizam, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetiku, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, ekološke projekte, informatičke usluge, inovacije te društveno poduzetništvo.
Svaki član ima jedan glas u donošenju strateških odluka, dok se dobit dijeli ovisno o udjelu u temeljnom kapitalu, i to 10 posto od dobit, a preostalih 90 posto se reinvestira u nove projekte. Članovi mogu biti fizičke i pravne osobe, ali ne i političke stranke. Klijent banke može se postati jedino kao član Zadruge, a to je moguće temeljem preporuke minimalno dva zadrugara ili nakon obavljenog intervju kako bi se vidjelo koji su vaši interesi i što vi možete pružiti Zadruzi.
Za sve dodatne informacije obratite se direktno timu ZEF-a i etične banke na zef@zef.hr

Razvojni tim Pokreta otoka

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.