U Komiži se gradi 'Zemlja od mora'

EKOMUZEJ U KOMUNI

U smiraj blagdana sv. Mikule, Grad Komiža zajedno s konzervatorima, muzealcima, IT stručnjacima i povjesničarima umjetnosti privodi kraju projekt "Terra Marique", koji će ovome viškom gradiću osigurati titulu jedinstvene prijestolnice maritimne baštine na Mediteranu. Budu li se posložile sve karte, a sva je prilika da hoće, cijeli renesansni kaštel Komuna postat će ekomuzej čiji je sadržaj već u tančine razrađen, a zorno će svjedočiti o identitetu i kolektivnoj memoriji Komižana.
– Sva je dokumentacija kompletirana i spremna za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, preko kojega ćemo projekt kandidirati za novac Europske unije – informira nas komiška gradonačelnica Tonka Ivčević.

Projekt "Terra Marique", odnosno "Zemlja od mora", kojega je nositelj Grad Komiža, osmislila je nacionalna savjetnica za ekomuzeje Dragana Lucija Ratković Aydemir iz hrvatske tvrtke "Muze", jedne od vodećih za savjetovanje i upravljanje projektima u kulturi i turizmu u ovom dijelu Europe. Ratković Aydemir za svoje je umijeće prepoznavanja i interpretiranja maritimne baštine dobila i važno međunarodno priznanje – od 2009. do 2012. obnašala je dužnost predsjednice AMMM-a, što bi u slobodnom prijevodu bila Asocijacija pomorskih muzeja Mediterana.

Što su žene nosile u dotu

A što su "Muze" donijele Komiži?

– Komiška utvrda iz 16. stoljeća postat će prava atrakcija. U njoj se već sada nalazi ribarska zbirka, a uskoro će se na sve tri etaže, od kojih je svaka površine stotinjak četvornih metara, unijeti preostali eksponati. Posjetitelj će kroz utvrđeni hodogram kretanja među predmetima uz upotrebu novih tehnologija biti toliko uronjen u komišku baštinu i povijest da će se "razbuditi" tek na vrhu kaštela, gdje se s opremljenog vidikovca pruža pogled na grad i pučinu s otocima. Na prvom katu bit će predstavljene teme pod vrlo zgodnim skupnim nazivom "Arhipelag komiških priča", u koji spadaju "Komiška", "Kalanko", "Fabrika", "Amerika", "Gvera", "U poje", "Rajska oaza Mediterana", "Face" i "Uskrsnuće falkuše".


Tu će se moći vidjeti što su, primjerice, komiške žene nosile u dotu, ali i doznati da je kalanko autentična komiška igračka. To je brodić koji su djeca nekada izrađivala od ribljih konzervi, a oživila ih je kroz svoje radionice za djecu Manuela Antičević. Konzerve će ujedno podsjetiti na prvu tvornicu za preradu ribe u Dalmaciji. Posjetitelji će pomoću instalacije "Skula za ribora" uz trambuk, odnosno mrežicu za ribu, moći oponašati nekadašnju dječju igru lovljenja ribe. Predstavljena je i komiška dijaspora, koja je nastala iz gotovo svake obitelji, pa obiluje brojnim svjedočanstvima i fotoalbumima. Kroz interaktivnu multimedijsku instalaciju "Komiški globus" moći ćemo se povezati s imenima Komižana koji su osnovali ribarske zajednice diljem Amerike i Australije – kaže Ratković Aydemir.Falkuše na 'Putu pučine'

Kroz durbine će se moći vidjeti ilustrirane i kraćim tekstom popraćene sve najznačajnije bitke od antike do 20. stoljeća, a uz razgledanje mape otoka Visa i bitke iz Drugog svjetskog rata slušat ćemo vijesti koje je Radio BBC prenosio u to vrijeme. Jednim klikom izići ćemo iz rata i odabrati priču o suhozidima, vinogradima i vinu, rogaču... Nezaobilazna je, dakako, priča o falkuši, kojoj je posvećen poseban prostor unutar Komune, a bit će prezentirana na zabavan način – od gradnje do upotrebe.


– Imat ćemo, nadam se, pet falkuša za potrebe plovidbe koju ćemo nuditi turistima kao poseban doživljaj pod nazivom "Put pučine", što je također dio projekta. Predviđamo obilazak Biševa, Palagruže, Sveca, Brusnika i Jabuke. Uređujemo i tematske staze na kopnu kako bismo predstavili način života lokalne zajednice nekad i danas, a uređuje se i crkva sv. Nikole na Musteru – kaže Tonka Ivčević.

– Mislim da će Komiža zaista zasjati kao destinacija – zadovoljna je gradonačelnica, koja je uvjerena da će EU odobriti nepunih milijun eura, koliko je još, uz već potrošenih tri milijuna kuna, potrebno za dovršetak projekta. Inače, značenje i vrijednost ovog ekomuzeja prvi je prepoznao UNDP Hrvatska, te je njegova realizacija u sklopu projekta "Coast" počela još 2010., a bit će finalizirana do 2017. godine.

SILVANA UZINIĆ/SLOBODNA DALMACIJA'Muzina' velebna zdanja

Tvrtka "Muze", inače, potpisuje nekoliko velebnih zdanja u Hrvatskoj – primjerice, rovinjsku "Kuću o batani", koja je posvećena tradicijskoj brodici, Ekomuzej čipke i čipkarstva u Lepoglavi, Spomen-kuću A.G. Matoša u Tovarniku te ogulinsku "Ivaninu kuću bajke", posvećenu djelu književnice Ivane Brlić Mažuranić, koja ove godine konkurira za nagradu Europskog muzejskog foruma, EMYA – inače najprestižnijeg priznanja za muzeje. Osmislila je i "Kuću pokraj mora", centar sa stalnom izložbom u prostoru lokalno poznatom pod nazivom "Karaula", smještenom u Vruljama na Kornatima.


Radna skupina

Članovi radne skupine za osnivanje ekomuzeja u Komiži su dr. Joško Božanić, koji je nesebično podijelio sva svoja znanja sa zajednicom, zatim mr. Sanja Buble iz Konzervatorskog odjela Split i arhitekt Ante Jani Mardešić. Oni već pet godina staru utvrdu obnavljaju minuciozno poput neke skulpture, i to paralelno s njegovom budućom namjenom. Nesebičnu pomoć u svemu pruža i Pino Vojković, turistički i kulturni aktivist iz Komiže, a u dizajnerskom su timu Vanja Cuculić, Vedran Kasap, Vladimir Končar i Zoran Košmerl.

Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.