Svojim najvećim uspjehom smatram činjenicu da sam uspio proizvesti prepoznatljiv proizvod otoka Visa, priča Velimir Mratinić koji se na Visu bavi proizvodnjom autohtonog Viškog hiba
Ova vrijedna delicija prvi put bi se načela zaBadnjak, a u međuvremenu dozrijevala u suhom lišću lovora i ružmarina. Tanko se rezala uz čašu travarice ili prošek i uz zalogaj uvijek se komentirala njegova kvaliteta. "To je tradicionalni proizvod čiju smo recepturu naslijedili i koja se prenosi s koljena na koljeno", nastavlja Velimir.
Zamorčica i bružetka bijela idealne za proizvodnju
"Trenutno imamo 250 stabala smokava na otprilike jednom hektaru. Sada smo u potrazi za dodatnom zemljom, ali to je jako veliki problem na našem području. Najveći su problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi i dugotrajan postupak dobivanja državnog poljoprivrednog zemljišta. A cijena zemlje je za poljoprivrednike nerealno skupa", pojašnjava Velimir.
Od sorti smokava na obrtu uzgajaju domaće sortezamorčicu i bružetku bijelu - idealne sorte za sušenje smokava od kojih se proizvodi hib."
Svaki otok pa tako i Vis ima specifičnu mikroklimu pa su za naše nasade najopasniji kasni proljetni i rani jesenski mrazovi. Iako smo na otoku voda nam ne stvara problem niti ikakvo ograničenje u proizvodnji. Budući da otok ima vlastite izvore vode, to mu daje jako veliku prednost.
A smokva sama po sebi ne zahtjeva mnogo vode, osim u vrijeme podizanja nasada, kada su biljke jako mlade i osjetljive", priča nam Mratinić. Najpovoljniji položaji za uzgoj istovremeno su i turistički najatraktivniji, no i dalje se prednost daje razvoju turizma te dolazi do sukoba dvaju sektora.
Od sorti smokava na obrtu uzgajaju domaće sortezamorčicu i bružetku bijelu - idealne sorte za sušenje smokava od kojih se proizvodi hib."
Svaki otok pa tako i Vis ima specifičnu mikroklimu pa su za naše nasade najopasniji kasni proljetni i rani jesenski mrazovi. Iako smo na otoku voda nam ne stvara problem niti ikakvo ograničenje u proizvodnji. Budući da otok ima vlastite izvore vode, to mu daje jako veliku prednost.
A smokva sama po sebi ne zahtjeva mnogo vode, osim u vrijeme podizanja nasada, kada su biljke jako mlade i osjetljive", priča nam Mratinić. Najpovoljniji položaji za uzgoj istovremeno su i turistički najatraktivniji, no i dalje se prednost daje razvoju turizma te dolazi do sukoba dvaju sektora.
Tradicionalna receptura
Vlasnici obrta Brojne česti su izlagači sajmova, s kojih kući uvijek nose brojne nagrade. Tako su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod, 2011. godine bili su dobitnici nagrade za najbolji turistički suvenir Splitsko-dalmatinske županije, osvojili su i nagradu Cropak za najbolju ambalažu, dobitnici su eko-etno priznanja.
Ipak Velimir napominje da najvećim priznanjem i uspjehom smatra prepoznatljiv proizvod koji predstavlja otok Vis. A u nastojanjima razvoja i brendiranja proizvoda veliku mu potporu daje Grad Vis, koji među ostalim osigurava i besplatne štandove na rivi za sve proizvođače sa svog područja, do kojih je izrazito teško doći.
Ne držati sva jaja u istoj košari
"Teško je u poljoprivredi biti oslonjen na jednu jedinu proizvodnju. Tržište je nestabilno, a hib je luksuzni proizvod. Moram priznati da smo osjetili krizu, a brojne kolege na sajmovima više ne vidimo. Stoga smatram da je odluka ostati u ovčarstvu bila itekako dobra."
Poseban suvenir koji stranci rado nose kući
Osim u vlastitoj proizvodnji, Velimir je angažiran i u brojnim udrugama proizvođača otoka Visa. Tako je 2004. godine osnovana Udruga Strojni prsten, koja trenutno broji četiri člana. Ova mala, ali vrijedna skupina, uspjela si je sredstvima Ministarstva poljoprivrede priuštiti tri nova traktora i brojne priključke, čime su znatno povećali kvalitetu obrade tla. Da se ne bi duplirali resursi, kupili su različite strojeve, a usluge obrade rade jedni drugima.
Osim toga, usluge trećim stranama naplaćuju i to im osigurava dio prihoda. Velimir je i član Udruge Butigakoja okuplja viške proizvođače i članovima olakšava pristup potrošačima. U ponudi ima raznih lokalnih specijaliteta - od vina, rakija, likera, maslinovog ulja, Viškog hiba. Udruživanje je smatra glavna stavka razvoja domaće poljoprivrede.
Ne treba se bojati krenuti dalje
Pri kraju smo s prikupljanjem dokumentacije za dobivanje oznake zaštite Viškog hiba i uskoro ćemo službeni zahtijev uputiti Ministarstvu poljoprivrede", poručuje Velimir Mratinić.
Objavi komentar