n


Od 21. - 26. lipnja u Visu, u galeriji Meštrović (Jakinovi dvori) bit će postavljena tematska izložba - Viški boj, koju je na inicijativu gospođe Dunje Bezjak pripremilo Društvo likovnih umjetnika iz Maribora. Ista je izložba bila otvorena u izložbenom prostoru Sveučilišne knjižnice u Mariboru od 1.6. - 10.6. i predstavlja doprinos Maribora proslavi jubileja, 150 godišnjice Viškog boja.

Na izložbi sudjeluje 11 akademskih slikara, a petorica će donirati slike nekim isnstitucijama na Visu. Kroz program otvaranja vodit će nas Zvone Lebar, novinar iz Maribora, a u programu će nastupiti Pepe Božanić, Anela Borčić, Ivica Roki i klapa Liket.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik grada Visa Ivo Radica, o projektu će govoriti predsjednica DLUM-a Irena Gajser, a Dunja Bezjak o proteklim sudjelovanjima u Mariboru, Grazu i Visu.

Za tu prigodu gospođa Bezjak će se poslužiti govorom direktora Europske kuće u Grazu Willibalda Richtera od prije 6 godina, a koji se sjajno uklapa i u ovu današnju priču.


Tekst govora direktora Evropske kuće u Grazu Willibalda Richtera, kojega je pročitao na otvorenju izložbe 8 akad. slikara s otoka Visa u Mariboru prije 6 godina, a kojega ću ja pročitati na otvorenju 21.6. jer savršeno odgovara proslavi 150. Obljetnice.

Poštovane dame i gospodo!

Veselim se da sam danas pozvana  na otvaranje (ili da otvorim)  izložbu umjetnika s otoka Visa – njemački se veli Lissa.

Pitala sam se  zašto sam pozvana. ali imam i odgovor. Povezuje nas povijesna osobnost  K. und. K. monarhije osobnost admirala Wilhelma von Tegetthoffa, koji je bio i zapovjednik pomorskog odjela Ministarstva rata u Beču, a koji se rodio 1827. u Mariboru. Postao je junak,  pobjedom u pomorskoj bitki kod Visa 20. srpnja 1866. u velikoj bitci protiv znatno nadmoćnije talijanske flote.

U Puli, koja je svojevremeno bila pomorska baza flote austrougarske monarhije, 1877. godine postavljen je spomenik u čast Willhelma von Tegetthoffa, ali spomenik su 1918. demontirali Talijani i odnijeli u Veneciju i tamo ga deponirali. Spomenik je potom je 1935. bio prenesen u Graz, gdje se i danas nalaz, na trgu nazvanom po njemu, a koji se nalazi u blizini groblja gdje je W v T i pokopan.
Oprostite na diskursu koji je poslužio da se demonstrira i objasni povezanost Maribora, Visa i Graza.
Ako su nas u IX. stoljeću povezivale vojne operacije, kada su Austrijanci, Hrvati i Slovenci i ostali narodi monarhije živjeli u jednoj državi, danas smo bliže činjenici da spomenuti stanovnici u budućnosti opet uistinu, a ne samo formalno, žive zajedno pod okriljem EU.

 Moje dame i gospodo, za mene nije dovoljno da se u EU bavimo samo ekonomskim, financijskim i ostalim tehničkim problemima. Naša je zadaća zbližavati ljude, Europa mora postati mjesto svih njenih građana. Umjetnost je pravo sredstvo da se uspostave takvi odnosi, a ona zahtjeva međusobno komuniciranje, ona povezuje ljude.

Moja  molba upućena vama: iskoristite današnju priliku i dopustite da slike djeluju na vas, razgovarajte da bismo razmijenili misli  i možda otvorili nove putove za buduće planove.
U tom smislu želim da izložba bude uspješna i  dobro posjećena.
S ovim otvaram izložbu.

Oznake:

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.