nStanovnici Biševa nezadovoljni su što Komižani na njihov otok dolaze slaviti njihovog zaštitinika, ali i zbog toga što svake godine dovedu na Biševo više od sto tisuća turista koji u cjelosti okupiraju Modru špilju

Silvestrovo je najveći biševski praznik jer je sveti Silvestar zaštitnik otoka. Nekada su na taj dan Biševljani palili krijes u kojemu je izgorjelo sve staro, a u crkvi su imali jednostavno misno slavlje. Obred je vodio najstariji otočanin u mjesnoj biševskoj crkvi. No, danas je, ističu autori projekta iOtok - zimske priče s Biševa u novoj epizodi interaktivne dokumentarne serije, ovaj praznik postao turistički događaj Komiže. Otok okupiraju Komižani i mimo Biševljana pripremaju vlastitu svetkovinu kao da su došli na nenaseljeni otok. Na Biševo ih vozi rodica koju mještani zovu 'Prugom'. Vlasnik brodice je Komiža, a nosi naziv 'Sveti Silvestar', po zaštitniku Biševa. Komižani na otok donose svoje vino i pečeni odojak, sa sobom dovode svećenika i, kao porugu Biševljanima, ispred crkve zabijaju komišku zastavu.

Zbog toga se Biševljani Lada, Lucio, Nikica, Zvonko i Mićo osjećaju kao da su im Komižani preoteli praznik i organizirali ga po svojim željama. Iako su Biševljani Lada i Lucijo ukrasili mjesnu crkvu, a ostali otočani pripremili krijes, Biševljani ostaju ispred, dok su Komižani u crkvi.

- Sveti Nikola je zaštitnik grada. To je gradska zastava Komiže koja nema veze s Biševom. Oni su to donijeli otkad su počeli s ovom ceremonijom, to je sve njihova politika – priča autorima serije iOtok kuhar Lucijo, jedan od preostalih 12 stalnih stanovnika Biševa.


Oznake: ,

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.