Završen festival orguljaške baštine otoka Visa 2016


Festival orguljaške baštine otoka Visa 2016, održan je od 15.07 do 09.08. 2016 u Visu i Komiži. Ovogodišnji festival je organizirala udruga ARS ISSAE uz visoko pokroviteljstvo ministarstva kulture Republike Hrvatske te gradova Visa i Komiže. Potporu u organizaciji su pružile TZ – grada Visa, TZ-grada Komiže, restoran Pojoda, restoran Barba, pizzeria Dionis, konoba Robinzon. Veliku pomoć u organizaciji su pružili vlč. Ivica Huljev, župnik Komiže i pater Damjan Glavaš, gvardijan franjevačkog samostana sv. Jere u Visu.

Kroz osam koncerata predstavljena je vrijedna orguljaška baština otoka. Svi ovi instrumenti su postavljani na korove naših crkava radi unaprjeđenja liturgijskog pjevanja, a to nam uvelike govori i o kulturi življenja na našem otoku. Ovo je bila prava prilika da ove instrumente čujemo u njihovom punom zvuku, jer tijekom liturgijskog sviranja ponekad ne uočavamo njihovu osebujnost zvuka.
Crkve u kojima su održani koncerti su bile pune što upućuje da ovakvi koncerti imaju svoje slušateljstvo koje prati glazbena događanja. Lijepo je vidjeti publiku sastavljenu većinom od žitelja gradova Visa i Komiže te mnogobrojnih turista. 

U raznolikom izvrsnom programu festivala sudjelovali su Željko Marasović orgulje , Krešimir Has orgulje, Edmund Andler Borić orgulje, Jakša Darlić orgulje. Uz orgulje su nastupili Silvio Richter barokna violina, Maja Sremec sopran, Darija Auguštan sopran, Darija Zokić flauta. 

Naš zadnji koncert 09.08. 2016 . koji je održan u Komiži u crkvi sv. Nikole (Muster) bio je posvećen iznenadno preminulom akademiku Anđelku Klobučaru orguljašu Prvostolne crkve u Zagrebu, koji je svojim radom uvelike promicao hrvatsku orguljašku literaturu te pomogao rast i unapređenje liturgijske glazbe.

Ovim projektom se ukazuje na važnost orguljaške baštine otoka Visa te upotpunjuje kulturna i turistička ponuda gradova Visa i Komiže i cijelog otoka Visa.


Udruga ARS ISSAE


Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.