n


Originalni članak - SLOBODNA DALMACIJA, 26.12.2016.


PODŠPILJE (otok Vis)- I ove godine, tako već više od četvrt stoljeća, zbog čega su uostalom postale poznate diljem Hrvatske, vrijedni žitelji župe Podšpilje na otoku Visu na čelu sa župnikom don Ivom Mardešićem oko oltara u svojoj župnoj crkvi Rođenja blažene Djevice Marije u Podšpilju, odmah nakon blagdana svetog Nikole, počinju graditi kamene jaslice kako bi do Božića zasjale u punom sjaju.

I iako ih je svake godine sve manje, ove godine tek osamdesetak, ne odustaju.

“Mladi su uglavnom odselili u potrazi za boljim životom u Split. Zadar, Pulu, Zagreb, diljem Hrvatske, manji dio otišao je u Vis i u Komižu, a stari umiru. Prije nekoliko dana godine otišao je i naš barba Vican Marinković, najstariji stanovnik Podšpilja“, priča nam don Mardešić i nastavlja: „Imao je 91. godinu, bio je s nama dva dana prije nego je umro, pomagao nam je graditi jaslice, kao i svih ovih godina. Da nije Poljoprivredne zadruge u Podšpilju, da nije Crkve, Podšpilje danas ne bi ni postojalo“, kaže nam don Ivo.

Od 1970.godine don Ivo je župnik u Podšpilju, i od tada minijaturne jaslice uklopljene na pokrajnom oltaru Srca Isusova, svake su se godine postupno proširivale. Kada je 1990.godine u župnoj crkvi u Podšpilju postavljen kameni oltar, na stotu obljetnicu izgradnje crkve (posvetio ju je biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk), uoči Božića oko oltara svake godine grade se kamene jaslice. Kamenje za jaslice vjernici pažljivo prikupljaju s pristava i gomila, don Ivo zna reći“sve je to kroz ruke prosijano“, a najviše upravo s prostora oko svoje župne crkve.

„Gradimo ih uz pomoć dobrih ljudi, naših težaka koji se itekako dobro razumiju u kamen. Zadnjih godina veliku nam pomoć pruža naš Tonko Božanić koji živi u Splitu i na Visu i kao pravi umjetnik svake godine proširuje naše jaslice dodatnim detaljima koji šalju nove poruke.

Glavna poruka jaslica je rođenje Isusovo u jaslicama. Znači, u poniznosti, u siromaštvu, u jednostavnosti, Bog veliki dolazi k nama, a dodatni sadržaji govore o našem Podšpilju koje živi svoj život doslovno u kamenu, jer Podšpilje je župa na najbrdovitijem dijelu otoka Visa“, rekao nam je don Ivo Mardešić, župnik Podšpilja.

Jaslice se u crkvi ostave veći dio siječnja, ali zapravo njihovo je vrijeme do blagdana krštenja Gospodnjeg, a to je odmah druga nedjelja iza Božića. Ako dođete na Vis ovih dana svakako posjetite župnu crkvu u Podšpilju i uživajte.


NAPISAO I SNIMIO: BOGOLJUB MITRAKOVIĆOznake: ,

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.