Pogledajte kamene jaslice u Podšpilju...


Originalni članak - SLOBODNA DALMACIJA, 26.12.2016.


PODŠPILJE (otok Vis)- I ove godine, tako već više od četvrt stoljeća, zbog čega su uostalom postale poznate diljem Hrvatske, vrijedni žitelji župe Podšpilje na otoku Visu na čelu sa župnikom don Ivom Mardešićem oko oltara u svojoj župnoj crkvi Rođenja blažene Djevice Marije u Podšpilju, odmah nakon blagdana svetog Nikole, počinju graditi kamene jaslice kako bi do Božića zasjale u punom sjaju.

I iako ih je svake godine sve manje, ove godine tek osamdesetak, ne odustaju.

“Mladi su uglavnom odselili u potrazi za boljim životom u Split. Zadar, Pulu, Zagreb, diljem Hrvatske, manji dio otišao je u Vis i u Komižu, a stari umiru. Prije nekoliko dana godine otišao je i naš barba Vican Marinković, najstariji stanovnik Podšpilja“, priča nam don Mardešić i nastavlja: „Imao je 91. godinu, bio je s nama dva dana prije nego je umro, pomagao nam je graditi jaslice, kao i svih ovih godina. Da nije Poljoprivredne zadruge u Podšpilju, da nije Crkve, Podšpilje danas ne bi ni postojalo“, kaže nam don Ivo.

Od 1970.godine don Ivo je župnik u Podšpilju, i od tada minijaturne jaslice uklopljene na pokrajnom oltaru Srca Isusova, svake su se godine postupno proširivale. Kada je 1990.godine u župnoj crkvi u Podšpilju postavljen kameni oltar, na stotu obljetnicu izgradnje crkve (posvetio ju je biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk), uoči Božića oko oltara svake godine grade se kamene jaslice. Kamenje za jaslice vjernici pažljivo prikupljaju s pristava i gomila, don Ivo zna reći“sve je to kroz ruke prosijano“, a najviše upravo s prostora oko svoje župne crkve.

„Gradimo ih uz pomoć dobrih ljudi, naših težaka koji se itekako dobro razumiju u kamen. Zadnjih godina veliku nam pomoć pruža naš Tonko Božanić koji živi u Splitu i na Visu i kao pravi umjetnik svake godine proširuje naše jaslice dodatnim detaljima koji šalju nove poruke.

Glavna poruka jaslica je rođenje Isusovo u jaslicama. Znači, u poniznosti, u siromaštvu, u jednostavnosti, Bog veliki dolazi k nama, a dodatni sadržaji govore o našem Podšpilju koje živi svoj život doslovno u kamenu, jer Podšpilje je župa na najbrdovitijem dijelu otoka Visa“, rekao nam je don Ivo Mardešić, župnik Podšpilja.

Jaslice se u crkvi ostave veći dio siječnja, ali zapravo njihovo je vrijeme do blagdana krštenja Gospodnjeg, a to je odmah druga nedjelja iza Božića. Ako dođete na Vis ovih dana svakako posjetite župnu crkvu u Podšpilju i uživajte.


NAPISAO I SNIMIO: BOGOLJUB MITRAKOVIĆ



Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.