n

Vinogradarsko-vinarska zadruga Vis

Vinogradarsko-vinarska zadruga, prvi objekt koji svatko ugleda kad izađe iz trajekta na viško tlo, neki je dan nezapaženo i tiho proslavila svoj osamdeseti rođendan. Svečano otvorena 23. rujna 1935. godine uz veliku feštu na kojoj su "padale tople zdravice za napredak i jačanje zadružne misli u Visu" (kako su napisale tadašnje novine), svojom jednostavnom elegancijom, položajem u mjestu i veličinom trebala je svima pokazivati bogatstvo, snagu i uspjeh viškog vinogradarstva i viškog težaka. Koji nisu baš bili neznatni, s obzirom da je riječ o jednoj maloj zajednici koja je u samo 23 godine razmaka sagradila dvije tako impresivne građevine kao što su Hrvatski dom i ovaj zadružni dom.

Zadružni dom, podignut na mjestu stare crkvice sv. Mije (po kojoj je susjedni predio Mijurovac i dobio ime) te kasnijeg parka palmi obitelji Dojmi, bio je svjedok, a pomalo i žrtva, svih političkih i ideoloških turbulencija koje su potresale Vis u 20. stoljeću. Tako je iz Drugog svjetskog rata izašao sa svojim bijelim i kamenim zidovima premazalim jarko crvenom parolom, i to moguće i najbizarnijom koja se mogla vidjeti u Visu i koja danas zvuči tako bizarno i ironično, a glasila je "Živilo oružano bratstvo srpskog i hrvatskog naroda".

Danas, u 21. stoljeću od parole nije ostalo ništa, kao ni od poruke koju je nosila. Ali, novo vrijeme, novi izazovi: konzumerizam je zgazio socijalizam, a i ovu zgradu: pretvorila se u svojevrsni viški "City center" sa sto ureda, trgovina, agencija i sto reklama različitih boja i oblika koje skoro potpuno pokrivaju njenu izvornu ljepotu.


Goran MladineoObjavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.