n

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA - 6.10.2015.


Dubrovnik je u rujnu bio topliji za čak 2 stupnja od uobičajenog prosjeka, a Komiža je imala čak 171 posto više kiše od prosjeka! Pokazali su to nedavni neslužbeni podaci, a sada je i službeno objavljena klimatološka analiza DHMZ-a po kojima je rujan bio iznadprosječno topao.

Kako navode klimatolozi DHMZ-a, analiza temperaturnih anomalija za rujan ove godine pokazuje da su srednje mjesečne temperature zraka bile većinom iznad višegodišnjeg prosjeka od 1961. do 1990. godine. 

Prisjetimo se, u ovom je mjesecu bilo velikih vrućina nalik onima ljeti pa je i ovaj temperaturni skok najočitiji bio u Dalmaciji, pogotovo na onom južnom dijelu jer je Dubrovnik u prošlom mjesecu bio topliji za čak 2 stupnja. 

Prošli je mjesec doista bio meteorološki nepredvidiv, označio ga je duži period pretoplih, pa čak i vrućih temperatura, a vrhunac rujanskog toplinskog vala zabilježen je u Kninu s rekordnih 37.9 stupnjeva. Jug je, što se asda potvrdilo i ovom kliamtološkom analizom dugo držao vrh temperaturne ljestvice pa je tako danima već u 7 ujutro znalo biti blizu 30 stupnjeva.   

Što se cijele zemlje tiče, topli rujan bio je u dijelu sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana i Zagore, te u dijelu sjeverne, središnje i istočne Hrvatske, vrlo toplo na dijelu južnog Jadrana i normalno u preostalom dijelu Hrvatske. 

Što se oborina tiče, rujan je bio iznadprosječno kišan mjesec, dok je kiša u Ogulinu i Dubrovniku bila prosječna. Za Dalmaciju je i ova analiza vrlo važna jer je u Komiži palo čak 171 posto više kiše od uobičajenoga. Kad se analizira cijela Hrvatska, kišno je bilo na Zavižanu, u dijelu sjeverne i središnje Hrvatske te dijelu južnog Jadrana, sušno na širem području Rijeke i normalno u preostalom dijelu Hrvatske.

Bez obzira što u prošlom mjesecu, koji prelazi iz ljeta u jesen, nije bilo mnogo ciklona, nevrijeme je pojedinim djelovima donijelo obilne oborine, a uz Komižu u kojoj je palo čak 171 posto više od prosječne količine kiše, zanimljivo je i zadarsko te šibensko područje gdje su zabilježene veće količine  kiše.  

Što nas čeka u listopadu tek ćemo vidjeti, a premda je iza nas tek 6 dana, ovaj je mjesec već donio mnogo meteoroloških zanimljivosti. 
OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / CROPIXOznake:

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.