SAMO JE JEDAN Hrvatski otok s 38 napuštenih vojnih objekata


Sve veći broj turista, uglavnom stranaca, na Visu pokazuje interes za 38 napuštenih vojnih objekata koji su postali važan dio turističke ponude otoka što je upravo zbog vojne pristutnosti cijelu drugu polovinu prošlog stoljeća bio u svojevrsnoj izolaciji.
Jedan od začetnika viškog vojnog turizma, Zagrepčanin Tomislav Mileis, koji je prije sedam godina pokrenuo agenciju s tzv. military turama, kaže da se ideja pokazala pravim pogotkom te da mu danas čak 90 posto ukupnih prihoda čine upravo vojne ture. Ovu će godinu tako "okruniti" s 1500 gostiju koji su pokazali interes za napuštene vojne objekte.
"Posjetitelji vojni turizam vide kao nešto drugačije što nikada do sada nisu vidjeli", kaže Mileis i dodaje da su mu gosti u većini slučajeva stranci. Najviše Britanci, čija vojska je na Visu ostavila trag iz više ratova, ali i Slovenci, Skandinavci, Amerikanci, Francuzi i Talijani.

Spoj povijesti i prirodnih ljepota

Vojna tura je koncipirana, nastavlja, tako da objedinjuje kulturu i povijest, ali i izvore pitke vode te vrhove poput Huma – najvišeg viškog vrha s kojega se vidi Italija, Dubrovnik i Kornati. Vis ima 38 vojnih objekata od kojih su najpoznatiji zapovjedni centar Vela glava, sto metara dug vojni potkop Jastog, vojarne Samogor i Rogači, raketna baza Stupišće, saveznički aerodrom u Pliskom polju kojeg su 1944. izgradili Amerikanci, 'Carvene stine' gdje je za Drugog svjetskog rata osnovana novinska agencija bivše države te topnička bitnica Barjoška.

Najčešće se u obilazak kreće iz Komiže ili Visa sve do rta Stupišće na kojem se nalazi bivša topovska i raketna baza, ujedno i najveća baza na otoku.
Prolazi se kroz labirint podzemnih tunela, promatra ostatke topova i napuštena skladišta, a nakon obilaska raketne baze Stupišće nastavlja se vožnja do sljedećeg vojnog potkopa Vela glava. Odatle se ide do najviše točke na Visu, 587 metara visokog Huma. Posjetitelji gore uživaju u pogledu na okolni arhipelag i grad Komižu, a često sa vodičima odlaze posjetiti i crkvicu Sv.Duha.

'Kao da u Parizu ne posjetite Eiffelov toranj'

Na povratku sve završava posjetom Titovoj špilji, gdje predavači govore o najznačajnijim povijesnim događajima koji su se odigrali u njoj, a potom slijedi degustacija viških eko otočkih proizvoda.
Inače, jedan od rijetkih vojnih objekata koji je u funkciji koristi se kao vinski podrum zbog idealne temperature i vlage zraka.
"Ima turista koji kažu da je doći na Vis, a ne obići vojne objekte kao da u Parizu ne posjetite Eiffelov toranj. Nudimo im dvije ture. Malu koja traje tri i pol sata i većinom je koriste charter kompanije koje dovode popriličan broj gostiju, a takvih je 60 posto. Tu su i velike ture koje traju pet sati za one koji duže ostaju na otoku. Zanimljivo je i da se ljudi često vraćaju na razne oblike vojnih tura", otkriva Mileis.
O zadovoljstvu posjetitelja svjedoči i podatak da su na specijaliziranom web portalu TripAdvisoru viškom vojnom turizmu gosti dali najviše ocjene. (Hina)


Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.