n


U Jadranu je do današnjeg dana otkriveno 100-injak potopljenih zrakoplova, uglavnom iz Drugog svjetskog rata, a brodova, potonulih od antike do danas, locirano je više od tisuću. Budući da se na Visu 1944. godine nalazio saveznički aerodrom sa samo jednom pistom, a nebom iznad Visa istodobno je kružilo i desetak aviona čekajući svoj red za slijetanje, znalo se dogoditi i da neki od njih ostanu bez goriva ili zbog drugih oštećenja završe u moru.

Tako je u podmorju oko Visa pronađeno 30-ak aviona, uglavnom bombardera iz Drugog svjetskog rata, kao i nekoliko lovaca. Zadnje u nizu otkrića bilo je u moru kod južnog dijela otoka, kada je jedan riječki ronilac 2009. godine na siki, na dubini od 39 metara, otkrio ostatke teškog bombardera B24, poznatog i kao "liberator", a Hrvatski restauratorski zavod formirao je stručni tim koji je istražio olupinu.


Zrakoplov je, vejruje se, srušen u prosincu 1944.

Iako nije pronađen serijski broj jer je rep bio odlomljen, prema podacima iz pedantnih američkih arhiva sve je upućivalo na to da je riječ o zrakoplovu koji je, prije stradanja, uspješno obavio 27 zadataka.

U more kod Visa srušio se u prosincu 1944., a od deset članova posade sedam ih je spašeno.ƒ


Najvjerojatnije je riječ o avionu B24, smatra Siniša Ižaković

I upravo kad su svi pomislili da je to to, Siniša Ižaković, iskusni ronilac i instruktor ronjenja, inače vlasnik komiškog ronilačkog centra "ISSA Diving Center", potvrdio nam je vijest da je nedavno u viškom akvatoriju otkrio još jednu olupinu zrakoplova, najvjerojatnije B24.

– Informacija je točna. Naime, na temelju razgovora s jednim komiškim ribarom, prošlog sam mjeseca zaronio i našao olupinu zrakoplova na lokaciji zapadna strana otoka Biševa oko tri-četiri kabela od obale, na dubini od 85-90 metara! Riječ je najvjerojatnije o avionu B24. Zbog loše vidljivosti u prvih nekoliko minuta nisam bio siguran je li riječ o zrakoplovu. Tek nakon fiksiranja konopa bove za konstrukciju, primijetio sam krilo zrakoplova i uključio svjetlo u namjeri boljeg snimanja aviona. Međutim, poslije se taj potez pokazao kao pogreška i uništio sam, nažalost, većinu snimaka. Još čekam potvrde stručnjaka vezane uz pronađenu olupinu – rekao nam je Ižaković, koji nam je ustupio snimke.

Također, dodao je da se sljedeći zaron planira početkom iduće sezone, u ožujku ili travnju, a kad se utvrdi serijski broj zrakoplova koji se nalazi na vertikalnom stabilizatoru repa zrakoplova, moći će utvrditi i njegova povijest, je li doista riječ o "liberatoru", tko su bili članovi posade, gdje je letio, itd.


BOGOLJUB MITRAKOVIĆ/SLOBODNA DALMACIJA


Oznake: ,

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.