Na Višku regatu stižu i brodovi iz Italije


Čujen da nema regate idući vikend. Da je viška!, ciman Tonija Mlikotu, direktora Viške regate s velikim V.

– Dok san ja živ neće se ugasit, nema šanse – ne da se Mlikota.

Viška je regate, 71. po redu, i dalje s velikim V. Ne daju je labudaši, Mrduja je masovka, a ova Viška regata nudi više adrenalina, prava je sportska, počinje sutra etapom od Splita do Visa, u subotu se jedri u portu, a u nedilju se iz Visa vraća u Split. 

– Imamo nekih novosti, podilili smo brode u racing i cruising krstaše – kaže nam Mlikota.

Možete pojasnit’?

– Ovim se daje mogućnost jedrilicama koje nemaju vrhunsko jedrilje da budu pobjednici u okviru svojih skupina. Novu podskupinu OPEN Cruising ili navigacijsku skupinu činit će jedrilice koje imaju samo jedno prednje jedro na namotavanje i samo jedan spinnaker ili gennaker, a jedra im nisu izrađena od laminata, već je kao materijal korišteno tkanje (materijali kao što je Dacron i slična) – kaže nam Mlikota.

Znači, ideja je dat’ šansu i ljudima koji nemaju nabrušene jurilice, ka ovu novu “Full Pelt” Ante Antunovića, da mogu uzet pehar.

– Sad kad čovik u grupi idri sa sličnim brodima, može dobit. Neka budu kompentitivni, neka i oni regatavaju.

Nije to jedina novost, moderniziraju se u Labudu, klubu koji organizira Višku regatu.

– Imamo i jednu zgodnu aplikaciju, može se besplatno skinit na www.raceQs.com. Vrsta trackera, može se točno pratit kako ko stoji u regati. Dovoljno je uključiti iphone... 

Šta ćete radit u subotu? Neki su da se jedri još jedna etapa negdi vani, drugi ne...?

– Bila je neka ideja da se neke brode za subotu izvuče, da regatavaju. Ali mislin da to nema smisla jer tako bismo ubili regatu u Visu, isprid mista, koja je atraktivna i puno je ljudi gleda. Malo veća je gužva, bilo je lani i razbijanja. Ali mladi i nabrijani to vole.

Koliko imate prijava?

– Već je stotinjak posada prijavljeno, a ja očekujem 200 jer imamo opet puno bovi. Dica s pasarama će do ponoć vozit gori – doli. Puno posada to voli, bit usidreni dalje od obale, na miru, daleko od gužve, da na miru mogu spavat. Očekujem do 200 brodova. Zanimanje je veliko, zovu sa svih strana. I par brodova iz Italije stiže kako smo se bratimili s tršćanskon Barcolanom. Rado dolaze, a na Visu ima puno mista za dobro izist i popit...

Kažete 200 brodi, još malo ćete pribacit Mrduju?

– Je, je, je, ma... Mislin da bi i mogli. Neki u Labuda misle da Mrduja stalno mora bit’ najmasovnija. Ona jest ponos kluba i grada, ali stvari se minjaju. Ova Viška regata privlače sve više ljudi, ko zna...

Lani je idrija glumac Vedran Mlikota, vaš rod iz Zagvozda. Oće li ove godine?

– A neće, Vedran je sad izabra Himalaju, priprema se za penjanje sa Stipon Božićen... - reka nam je Toni Mlikota.
Viška nije viška. Ide dalje, sve veća i sve jača. Još se stignete prijavit.


PERO SMOLČIĆ / SLOBODNA DALMACIJA 
FOTO: BOŽIDAR VUKIČEVIĆ / CROPIX

Opet će se sporo pušit kubanke

Subota u Visu starta “Regatom u Viškom portu”, u podne će počet 4. Otvoreno prvenstvo Visa u sporom pušenju kubanskih cigara u organizaciji cigar kluba MAREVA iz Splita.

Dan će se nastavit spizon i pićen u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, počevši od obilježavanja manifestacije Dani kruha, dani plodova zemlje, za koje brinu učenici O.Š. VIS, (prigodna prodaja kruva i kolača), a nastavit će se dodjelom pokala pobjednicima regate u Viškom portu.


Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.