n

Izvor: NOVI LIST - 21.9.2015/ Autor: Denis Frančišković
Jučer točno u podne, a nakon što je prethodno prema Žurkovu startalo skromnih pet (!) jedrilica Kostrenske regate, na pravi su izazov krenuli sudionici treće Regate tisuću otoka (Rijeka – Tivat – Rijeka). Start je okupio 20 jedrilica iz 13 zemalja koje su krenule na jedno od najljepših navigacijskih jedrenja, od Rijeke do Tivta. Regata se sastoji od dvije etape, a prva prolazi među više od tisuću jadranskih otoka, pri čemu jedrilice otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija moraju ostaviti desno da bi nakon 277 nautičkih milja stigle do marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se u suprotnom smjeru do Rijeke, pri čemu je nužna navigacija između otoka, bez izlaza na otvoreno more. Upravo je taj izbor rute, vjetrova i struja najveći izazov za jedriličare, izbor u kojem se krije i tajna uspjeha.
Na riječkom startu jedriličare je dočekala bura, međutim posljednji sat prije početka vjetar je prvo oslabio, a onda počeo mijenjati smjer. Stoga su start obilježile i pomalo neobične situacije, stjecao se dojam da svaka jedrilica ima svoj vjetar, ali samo nakon okreta privjetrinske oznake kada su uhvatile nalete bure i odmah ubrzale prema Krku.Prva četiri sata jedrilo se poprilično izjednačeno, a onda je pred jedrilicama nastupila uzbudljiva noć, za neke i lov na rekord u realnom vremenu prve etape od 28:41:06 sati koji drži mađarski »Wild Joe« Martona Josze koji je i jedan je od favorita i ove godine.
Regata se uživo može pratiti i preko interneta gdje se u realnom vremenu mogu vidjeti pozicije jedrilica, brzine i kurs od starta do cilja (www.thousandislandsrace.com), a aktivna će biti i facebook stranica s fotografijama regate. 
Oznake:

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.