n

Skeniranje laserskom 3D tehnologijom provode stručnjaci iz splitske tvrtke ‘Geodata’

Udruga “Palagruza” iz Komiže već je od svog osnutka, 2012. godine, počela s radom na projektu dokumentiranja tradicionalnih brodova u Komiži, a povod za to bila je gajeta “Jaglica”, koja je prije desetak godina pronađena u Komiži i nekad bila ofalkono gajeta, poznata javnosti kao falkuša, tradicionalna komiška gajeta s bočnim stranicama koje su se mogle skinuti, ovisno o namjeni gajete.

– Do pronalaska “Jaglice” godinama se mislilo da je “Cicibela” zadnja komiška gajeta (potonula u nevremenu kod Biševa 1986. godine), ali upravo nakon detaljnog dokumentiranja i istraživanja članova Udruge “Palagruza” utvrđeno je da, osim “Cicibele” i “Jaglice”, na Jadranu postoji još nekoliko komiških gajeta koje su nekad bile falkuše, a danas su većinom plastificirane brodice za ribolov.

Jedna od njih je “Frida” u Komiži, koju ćemo također uskoro dokumentirati, zatim tu je plastificirana gajeta Tipićevih, koju su dr. Velimir Salomon i kulturna ustanova “Ars Halieutica” iz Komiže dokumentirali i koja je, pored “Cicibele”, bila osnova za izradu replika triju falkuša – kazuje nam Miro Cvitković, predsjednik Udruge “Palagruza”.

– Nedavno je također na otoku Drveniku pronađena još jedna manja komiška gajeta koja zasad nije plastificirana, te ćemo poraditi i na njezinu dokumentiranju. Udruga “Palagruza” prepoznala je važnost gajeta “Jaglica”, “Cicibela”, “Frida” i drugih.

’Cicibela’ i ‘Jaglica’

Riječ je o iznimno značajnim brodovima kakvih je na Jadranu ostalo još samo nekolicina, a većina njih su plastificirani s uništenom drvenom formom. Kako bi se cijeli posao napravio što kvalitetnije, za dokumentiranje se koriste najmodernije 2D i 3D tehnologije i programski alati za dokumentiranje, uz pomoć kojih će se obaviti dokumentiranje tradicionalnih komiških gajeta, čime će se najbolje sačuvati vjerna i originalna forma – ističe Cvitković.

Radi potrebe dokumentiranja mnogih brodova koji se u Komiži godinama spaljuju u povodu blagdana sv. Nikole, Udruga “Palagruza” je razvila i izradila 2D skener kako bi se prije uništavanja drvenog broda sačuvala forma vrijednih tradicionalnih brodova i izradila njihova baza.

– Ove godine, prigodom Festivala mora “Rota Palagruzona”, prezentiran je projekt dokumentiranja brodova. Također je potpisan sporazum između Udruge “Palagruza” i tvrtke “Geodata” iz Splita, čime je pokrenut jedinstven projekt skeniranja 3D skenerom i dokumentiranja tradicionalnih brodova na Jadranu.

Uz primjenu laserske 2D i 3D tehnologije, s preciznošću od svega nekoliko milimetara skenirane su gajete “Cicibela” i “Jaglica” te je nakon skeniranja utvrđeno da je riječ o potpuno identičnim gajetama s identičnim konstrukcijskim detaljima. U obradu skeniranih materijala uključili smo i mlade ljude koje educiramo, a dobivene podatke koristit ćemo za rekonstrukciju gajeta “Cicibela”, “Jaglica”, “Frida” i drugih – kaže Cvitković.

Zanimljivo je da su kroz projekt dokumentiranja pronađeni i mnogi originalni dijelovi komiških gajete (jedra, lantine, vesla, falke itd.).

– Cilj nam je omogućiti da se tradicionalni jadranski brodovi, poput komiške gajete, sa svim detaljima prezentiraju na bilo kojemu mjestu u svijetu preko elektroničkih medija, a elektronička dokumentacija naći će svoju primjenu u edukaciji, interaktivnim ili virtualnim muzejima i u mnogim drugim područjima – rekao nam je na kraju Cvitković.


BOGOLJUB MITRAKOVIĆ / SLOBODNA DALMACIJA


Skenirana i ‘Pruga Biševo’

Osim skeniranja navedenih gajeta, obavljeno je i skeniranje komiškog leuta “Pruga Biševo”, a u pripremi je također skeniranje tradicionalnih brodova koje će se obaviti u suradnji s udrugama “Latinsko idro” i “Betinska gajeta 1740” te vlasnicima brodova i brodograditeljima u Betini i Murteru. U međuvremenu, Udruga “Palagruza” dobila je pozive za skeniranje i drugih tradicionalnih brodova na Jadranu, te je zbog velikog zanimanja već počela s pripremama za apliciranja na EU fondove radi financiranja projekta dokumentiranja brodova.


Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.