Olujno jugo paraliziralo Dalmaciju: u Vodicama rekordne oborine, na cestama kaos, u prekidu brojne katamaranske linije

Polovica je listopada, a Vodice su zabilježile nevjerojatan rekord od čak 386 litara kiše po metru četvornom u ovom mjesecu! 

Ovom kišnom rekordu svakako je doprinijela noćašnja kiša koja je potopila Vodice jer je u kratko vrijeme palo 150 litara oborina po metru četvornom. Uz Vodičane tešku su noć imali i stanovnici obližnjeg Tribunja te Pirovca u kojem je palo 90 litara kiše, a zanimljivo je kako je u samo sat vremena u tom mjestu palo čak 40 litara po metru četvornom.

Obilna kiša pala je i u Drnišu, oko 80 litara, te u Šibeniku, više od 100 litara, na ulicama su se stvorile bujice, a pod naletom kiše nestali su dijelovi ceste. I Danilo nadomak Šibenika bilježi ekstremne koiičine oborina, do danas je u listopadu palo čak 252 litara kiše po metru četvornom. 

Veliko nevrijeme zahvatilo je i zadarsko područje, u Starigradu Paklenici palo je 64 litara, aukupna mjesečna količina u ovom mjestu popela se na čak 223 litre. u Zadru 60 litara. Kiše je bilo i u drugim mjestima zadarskog i šibenskog područja, te u splitskoj okolici s jakom grmljavinom, no znatno manje od količina u Vodicama i Pirovcu. Cijeli dan posvuda je puhalo jako i na mahove olujno jugo zbog čega je i dalje u prekidu trajekt na liniji trajektne linije: Sućuraj-Drvenik i Sumartin-Makarska te katamaranske linije: Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split.

Ciklona je nakon srednje Dalmacija zahvatila i otoke, na moru donijela olujne valove, a u jutarnjim satima najviše kiše palo je na makarskom području jer je u Živogošću do 8 sati već palo 40 litara kiše. Što nam s vremenom donosi današnji dan? Ništa dobro,rekli bismo, ponovno se očekuju još jače oborine, lokalno i preko 100 litara kiše po metru četvornom, a smirivanje vremena očekuje se tek sutra.

Dobra vijest je da će jako i olujno jugo slabjeti i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na sjeverozapadnjak, potom jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka na obali je od 12 do 17, kažu iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.


Ovoj vijesti dodajmo i kako iz HAK-a javljaju da se promet odvija otežano i uz zastoje u većini gradova, dok su duž Ličke i Jadranske magistrale mogući odroni.

Također, zbog vjetra u prekidu su trajektne linije Sućuraj-Drvenik i Sumartin-Makarska te katamaranske linije Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split.



Oznake:

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.