Kalambera: Ne pamtimo ovako lošu sezonu, nisan uvatija ni sto kila jastoga!

Izvorni članak: SLOBODNA DALMACIJA - 17.9.2015.


Ovih dana završena je još jedna sezona lova na jastoge. Kako je protekla, tko je zadovoljan, a tko nije i što muči komiške i viške profesionalne ribare, pitali smo Damira Karuzu Kalamberu, predsjednika sekcije Ceha ribara pri Udruženju obrtnika otoka Visa.

– Na Palagruži je sezona bila jako tužna, ulov jastoga u tom akvatoriju drastično je pao, od 15-ak tona prije nekoliko godina, ove godine došli smo do ispod jedne tone. To je nepodnošljivo, a razlog tomu je ogroman broj malog oka, puno mriža u moru i nerazumijevanje Ureda za ribarstvo u Zagrebu – rekao nam je Kalambera.

Kako ste vi prošli?

– Dobro, najviše zahvaljujući hlapovima, zbog kojih sam prošao pola Jadrana, od Lošinja do Korčule. Ali to je drugi način lova i drugi rak, a jastoga ove godine nisan uvatija sto kila.

Što kažu vaši kolege ribari, kako je njima bilo ovog ljeta?

– Bio sam u izravnom kontaktu s još dvojicom kolega ribara koji su na Palagruži lovili vršama, Komižanima Vedranom Bobanom i Zdravkom Demariom. Njih dvojica su nešto ulovili, ali ja to ne zovem lovom, to je više ono izmišljanje: čovik ide u 120 metara tražiti jastoga, cili dan vozi po kulfu, po tri, četiri, pet milja od kraja...

To je neki novi način lova, to je nešto drugo. Njih dvojica su nešto skupili na forcu milja i na forcu velikog rada.

Navikli ste već da sezona lova na jastoge traje od 15. svibnja do 10. rujna. Ove je godine od 20. kolovoza Pravilnik o malim ribolovnim alatima mijenjan čak dva puta. O čemu je riječ?

– Mi ribari već šest-sedam godina, otkad sam ja u tome, uporno tražimo da se deset dana iz rujna pribaci u svibanj. Nismo tili dopustit da se smanji broj ribolovnih dana, nego da se tih deset dana pribaci zato što svaki ribar zna da je posli 1. rujna priko 25 posto ženki jastoga s vanjskim jajima.

Tražili smo da se to promini, i oni su to učinili na način da su prvo lov skratili deset dana, pa su tih deset dana prebacili u svibanj, pa su onda tih deset dana skratili samo za vrše, a s mrižama se moglo loviti tih deset dana i dalje.

Mislim, to što nama rade, ne znam rade li namjerno ili ne. Institut je stalno uz nas, doministar Ante Mišura stalno nas želi zaštititi, kaže nam da smo u pravu, a mi ribari samo tražimo selektivni način ribarenja, tražimo samoodrživo ribarstvo, tražimo da se Palagružu zaštiti od devastacije jastoga jer jedino ga na toj lokaciji još nešto ima.

Jeste li barem zadovoljni otkupnom cijenom jastoga?

– Lovim jastoge i prodajem ih. Ove sam ih godine i 15. svibnja i 15. kolovoza prodavao po cijeni od 350 kuna za kilogram, plus PDV. Sve sam prodao preko računa na istu adresu. Radim s ljudima pet-šest godina, zadovoljan sam i oni su zadovoljni, inače ne bi radili sa mnom – rekao nam je Kalambera.



BOGOLJUB MITRAKOVIĆ, FOTO: CROPIX


Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.