n

Mogao bih malo ironizirati na ovu temu, našaliti se, pa i pohvaliti našeg gradonačelnika kako su sretni grad i gradonačelnik gdje zažive i ove teme... no umor i nedostatak kreativne energije odlučili su da samo objavim pismo. (n.k.)


Vjerujemo da Vam, kao gradonačelniku Visa, nije cilj umanjiti turističke potencijale grada i otoka prizorima izmrcvarenih, gladnih i mrtvih životinja nego pokazati da poštujete zakone, provodite akcije kastracije, oglašavate udomljavanje životinja i osiguravate dovoljne količine hrane za životinje koje su isključivo krivicom i nemarom čovjeka dospjele na ulice.

Foto:ISSA-VIS-Kut
GRAD VIS
n/r g. Ivo Radica, gradonačelnik
Trg 30. svibnja 1992. br. 2
21480 Vis

Poštovani gospodine Radica,
obraćamo Vam se u ime udruge Prijatelji životinja temeljem brojnih pritužbi građana i udruga za zaštitu životinja da na otoku Visu većina mačaka i pasa živi u nehumanim uvjetima te da se ne provode zakonski propisane odredbe poput programa kastracije, programa udomljavanja i edukacije.
Zgroženi građani i turisti prijavljuju nam da lokalno stanovništvo problem velikoga broja gradskih mačaka 'rješava' njihovim ubijanjem. Takva primitivna i barbarska praksa nedopustiva je i predstavlja kršenje Zakona o zaštiti životinja (NN 135/06) koji zabranjuje ubijanje životinja te nanošenje životinjama patnje i boli. Također, mučenje i ubijanje životinja su kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora do godinu dana, odnosno dvije godine zatvora za onoga tko to kazneno djelo počini iz koristoljublja.
Članak 5. Zakona o zaštiti životinja propisuje zabranu napuštanja životinja. Kako su napuštene životinje prepuštene vrućinama, hladnoćama, gladi, žeđi, stradavanju u prometu i od ruke zlostavljača, napuštanje životinja predstavlja oblik zlostavljanja životinja i kažnjava se novčanim iznosom do 15.000 kuna.
Vjerojatno Vam je poznato i da Zakon o zaštiti životinja propisuje da osnivanje i rad skloništa financiraju jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave. S obzirom da Vis niti Split nemaju sklonište za napuštene životinje, radi se o očitom kršenju Zakona, a pritom najviše stradavaju životinje koje nisu krive što ih neodgovorni građani ne kastriraju niti se odgovorno o njima skrbe. Iako odgovornost snose sami građani Visa, dužnost je i lokalne zajednice da provodi zakonske odredbe, odnosno da se odnosi odgovorno prema napuštenim životinjama. Dugogodišnja praksa pokazala je da je jedini način kontrole broja životinja i sprečavanja njihova razmnožavanja kastracija/sterilizacija, što daje dugoročne rezultate.
Vjerujemo da Vam, kao gradonačelniku Visa, nije cilj umanjiti turističke potencijale grada i otoka prizorima izmrcvarenih, gladnih i mrtvih životinja nego pokazati da poštujete zakone, provodite akcije kastracije, oglašavate udomljavanje životinja i osiguravate dovoljne količine hrane za životinje koje su isključivo krivicom i nemarom čovjeka dospjele na ulice.
Stoga Vam, kao krovna udruga koja koordinira rad svih udruga u Mreži protiv napuštanja životinja, nudimo suradnju u ostvarenju zajedničkih ciljeva, a to su: provođenje Zakona o zaštiti životinja i drugih pozitivnih propisa vezanih uz zaštitu i zdravlje životinja, pokretanje akcija kastracija i udomljavanja, promocija zaštite životinja i edukacija građana, a sve u svrhu poboljšanja uvjeta života otočkih životinja i postupanja stanovnika prema njima.
Ostajemo Vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Molimo Vas da nas izvijestite o tome što kanite poduzeti kako bismo o tome informirali zainteresiranu javnost.

S poštovanjem,
Luka Oman
predsjednik Udruge
U Zagrebu, 28. kolovoza 2014.

Na znanje:
- Grad Vis, n/r gđa Antonia Uskok, mag. oec, zamjenica gradonačelnika, Trg 30. svibnja 1992. br. 2, 21480 Vis
- Grad Split, n/r g. Ivo Baldasar, Obala kneza Branimira 17, 21000 Split
- Turistička zajednica grada Visa, Šetalište Stare Isse 5, 21480 Vis
- Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split

STANJE DANAS, 02. 09. 2015. BEZ PROMJENE. ZABRINUTI TURISTI MI DONOSE NAPUSTENE MACICE U GALERIJU KOJE MORAM ZBRINJAVATI O MOM TROSKU.
STA CE MO TAKVA SAM, NE ZASTUPAM IDEJU PRIRODNE SELEKCIJE - slabiji i bolesniji umiru, a ostaju jaki i zdravi. Ljudi..... Vis je pun jadnih, gladnih i bolesnih macaka.

Jasmina Merkus
Izvor: Facebook
Oznake:

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.