Otočnim proizvođačima već 10. godinu zaredom dodijeljena oznaka kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“

Izvor: e-zadar.hr

Otok Lošinj ovaj vikend domaćin je brojnim otočnim proizvođačima povodom obilježavanja projekta „Hrvatski otočni proizvod" koji ove godine slavi 10. godišnjicu postojanja. U petak 25. studenoga u okviru ovog projekta svečano je dodijeljena oznaka „Hrvatski otočni proizvod" za 2016. godinu, koju je dobilo 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda.

Svečanom događanju prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar turizma Gari Cappeli, predstavnici ministarstava, županija, gradova, općina i agencija te brojni drugi uvaženi gosti.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru ovog projekta otočnim proizvođačima dodjeljuje oznaku „Hrvatski otočni proizvod" kojom potiče sve otočne proizvođače u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Oznaka se dodjeljuje proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu, a pritom udovoljili i brojnim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Osim što ima značajnu turističku, tradicionalnu i gospodarsku vrijednost ovaj projekt pozitivno utječe na razvoj hrvatskih otoka.

„Jako mi je drago što ovaj izvrstan projekt obilježava već 10. godišnjicu. Čestitam svim proizvođačima čiji su proizvodi uspjeli udovoljiti nizu propisanih uvjeta i zavrijediti oznaku kvalitete. Ovaj projekt već 10 godina potiče razvoj poduzetništva, a vjerujem da će u budućnosti poslužiti kao model za druge hrvatske krajeve i tako doprinijeti i provođenju učinkovite regionalne politike", izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Do sada je oznaku dobilo ukupno 249 otočnih proizvođača za 739 proizvoda i proizvodnih linija s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

Brojna su dodatna priznanja za kvalitetu i inovativnost hrvatskih otočnih proizvođača ostvarena i u inozemstvu. Neki od proizvoda obuhvaćenih projektom postali su europski i svjetski brend, a primali su nagrade na velikim međunarodnim manifestacijama u Londonu, Birminghamu, Bruxellesu i drugim svjetskim metropolama.

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.