Višani traže bolju zdravstvenu zaštitu: Imamo jednu patronažnu sestru za cijeli otok

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA - 5.10.2016.


Piše Bogoljub Mitraković

Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) održala je u Visu Prvu konferenciju vodstva "Vizija - Izazov - Snaga", a u sklopu konferencije, uz potporu jedinica lokalne samouprave u Visu (na trgu Klapavica i u Domu za starije i nemoćne) i u Komiži, namijenjenu svim građanima otoka i javno-zdravstvenu akciju pod nazivom "HUMS u lokalnoj zajednici - otok Vis".

Uoči odlaska s Visa Tanja Lupieri, magistra sestrinstva, predsjednica HUMS-a koja je zaposlena u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh“, na mjestu glavne sestre za edukaciju i kao predavač na Studiju sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kazala nam je:

- Cilj naše konferencije bio je okupljanje vodećih stručnjaka iz područja sestrinstva koje rade u različitim područjima zdravstvenog sustava s područja cijele Republike Hrvatske i ponuditi građanima u lokalnoj zajednici našu stručnu pomoć, posebno iz razloga što smatramo da su u tom smislu u lošijem položaju od ostalih građana Lijepe naše.

Građanima otoka Visa ponudili smo mjerenje krvnog tlaka, tjelesne težine, visine i BMI-a, opseg struka i bokova, mjerenje ukupnog kolesterola, šećera u krvi, skrining stopala, spirometrije, audiometrije, vidne oštrine na daljinu i blizinu, savjetovanje za majke (baby handling), samopregled dojke, ankete za procjenu rizika za bolesti štitnjače, probavnog trakta, bubrega i savjetovanje. Akciju smo provodile u suradnji s liječnicima i uz podršku ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, nas 122 medicinske sestre i tehničari koji su predstavljali 29 stručnih društava i 35 podružnica HUMS-a s područja cijele Republike Hrvatske, veli Lupieri.

A o rezultatima akcije Lupieri je kazala:

- Na naš poziv odazvalo se 248 građana otoka Visa koji su redom pohvalili našu akciju i uputili nam poziv da dođemo ponovo na njihov otok, uz konstataciju da im treba više ovakvih akcija. Zanimljivo je da smo u razgovorima s Višanima doznali da su zadovoljni kvalitetom života na otoku i da su informirani o svojim bolestima i terapiji koju uzimaju u svrhu liječenja, a da bi željeli da im je zdravstvena zaštita što dostupnija na otoku. Također, Višani smatraju da je jedna patronažna medicinska sestra na otoku premalo i da bi veći broj medicinskih sestara koje bi dolazile u njihove domove i brinule se za njih poboljšalo kvalitetu zdravstvene zaštite na otoku.


Sve medicinske sestre i liječnica koje su sudjelovale u akciji bile su iznimno zadovoljne i oduševljene građanima otoka koji su nas srdačno primili i s nama podijelili svoje probleme, zadovoljstvo i nadu za ponovni susret. Posebno je dirljivo bilo u Domu za starije i nemoćne otok Vis, gdje smo nakon akcije svi zajedno zapjevali "Dok palme njišu grane…". Zahvaljujemo gradonačelniku grada Visa i svima koji su nam pomogli u našem boravku na otoku, nije Lupieri krila zadovoljstvo.

- Zbog promjena koje se javljaju na zdravstveno-socijalnom području RH potrebe za patronažnom djelatnošću su sve veće i samim time su i neophodne promjene i ulaganje u patronažnu djelatnost u svim aspektima rada. Poruka naše Udruge je: osnaživanje, unapređenje i dostupnost patronažne djelatnosti na dobrobit građana RH - kazala nam je na kraju Lupieri.


Oznake: , ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.