n

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA - 5.10.2016.


Piše Bogoljub Mitraković

Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) održala je u Visu Prvu konferenciju vodstva "Vizija - Izazov - Snaga", a u sklopu konferencije, uz potporu jedinica lokalne samouprave u Visu (na trgu Klapavica i u Domu za starije i nemoćne) i u Komiži, namijenjenu svim građanima otoka i javno-zdravstvenu akciju pod nazivom "HUMS u lokalnoj zajednici - otok Vis".

Uoči odlaska s Visa Tanja Lupieri, magistra sestrinstva, predsjednica HUMS-a koja je zaposlena u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh“, na mjestu glavne sestre za edukaciju i kao predavač na Studiju sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kazala nam je:

- Cilj naše konferencije bio je okupljanje vodećih stručnjaka iz područja sestrinstva koje rade u različitim područjima zdravstvenog sustava s područja cijele Republike Hrvatske i ponuditi građanima u lokalnoj zajednici našu stručnu pomoć, posebno iz razloga što smatramo da su u tom smislu u lošijem položaju od ostalih građana Lijepe naše.

Građanima otoka Visa ponudili smo mjerenje krvnog tlaka, tjelesne težine, visine i BMI-a, opseg struka i bokova, mjerenje ukupnog kolesterola, šećera u krvi, skrining stopala, spirometrije, audiometrije, vidne oštrine na daljinu i blizinu, savjetovanje za majke (baby handling), samopregled dojke, ankete za procjenu rizika za bolesti štitnjače, probavnog trakta, bubrega i savjetovanje. Akciju smo provodile u suradnji s liječnicima i uz podršku ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, nas 122 medicinske sestre i tehničari koji su predstavljali 29 stručnih društava i 35 podružnica HUMS-a s područja cijele Republike Hrvatske, veli Lupieri.

A o rezultatima akcije Lupieri je kazala:

- Na naš poziv odazvalo se 248 građana otoka Visa koji su redom pohvalili našu akciju i uputili nam poziv da dođemo ponovo na njihov otok, uz konstataciju da im treba više ovakvih akcija. Zanimljivo je da smo u razgovorima s Višanima doznali da su zadovoljni kvalitetom života na otoku i da su informirani o svojim bolestima i terapiji koju uzimaju u svrhu liječenja, a da bi željeli da im je zdravstvena zaštita što dostupnija na otoku. Također, Višani smatraju da je jedna patronažna medicinska sestra na otoku premalo i da bi veći broj medicinskih sestara koje bi dolazile u njihove domove i brinule se za njih poboljšalo kvalitetu zdravstvene zaštite na otoku.


Sve medicinske sestre i liječnica koje su sudjelovale u akciji bile su iznimno zadovoljne i oduševljene građanima otoka koji su nas srdačno primili i s nama podijelili svoje probleme, zadovoljstvo i nadu za ponovni susret. Posebno je dirljivo bilo u Domu za starije i nemoćne otok Vis, gdje smo nakon akcije svi zajedno zapjevali "Dok palme njišu grane…". Zahvaljujemo gradonačelniku grada Visa i svima koji su nam pomogli u našem boravku na otoku, nije Lupieri krila zadovoljstvo.

- Zbog promjena koje se javljaju na zdravstveno-socijalnom području RH potrebe za patronažnom djelatnošću su sve veće i samim time su i neophodne promjene i ulaganje u patronažnu djelatnost u svim aspektima rada. Poruka naše Udruge je: osnaživanje, unapređenje i dostupnost patronažne djelatnosti na dobrobit građana RH - kazala nam je na kraju Lupieri.


Oznake: , ,

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.