n


Ne samo da je Splitsko-dalmatinska županija u turističkom prometu lanjske godine doživjela najveći iskorak i rast dolazaka i noćenja u prošloj godini u cijeloj Hrvatskoj, nego je i njezin donedavno neprepoznati turistički prostor Dalmatinske zagore doživio pravi turistički procvat.

Najbolje o tome govore podaci o naplati boravišne pristojbe i članarine u turističkim uredima Dalmatinske zagore koji su premašili takvu naplatu na otoku Visu!

Dalmatinska zagora u svojih devet turističkih ureda naplatila je lanjske godine, naime, 224 tisuće kuna boravišne pristojbe i turističke članarine, dok je cijeli otok Vis u županijsku blagajnu uplatio tek 143 tisuće kuna po toj osnovi.

Podaci su to koji su u četvrtak izneseni na Skupštini TZ županije Splitsko-dalmatinske u okviru financijskog izvješća o realizaciji programa rada i prihodima za prošlu godinu.

Najbolji je to pokazatelj turističkog preporoda zagorskog dijela Splitsko-dalmatinske županije, čiji kapaciteti rasti dvoznamenskastim brojevima svake godine.

Tako se samo na području grada Imotskog na tržište stavlja više od 70 luksuznih vila za iznajmljivanje sa bazenima, a sličan trend je i u sinjskom području. Dalmatinska zaora koja je desetljećima činila tek skromnih 1 posto turističkog prometa Srednje Dalmacije, dosegla je sada udio od 2,5 posto.

- U turističko osmišljavanje proizvoda, kapaciteta i usluge na području Dalmatinske zagore ulaže se sustavno godinama i sada polako rezultati takvog rada postaju vidljivi. Mnogo je još prostora za rad i ulaganja jer se radi o velikom području koji ima mogućnosti stvaranja novih kapaciteta koji ne moraju biti na štetu održivog razvoja koji nam je prioritet. Rast prihoda u tim turističkim zajednicama posljedica je povećanja kapaciteta, ali i potražnje za takvim odmorom – kaže Joško Stella, direktor TZ županije Splitsko-dalmatinske.

Osim toga, TZ županije je po prvi put tiskala turistički vodič Dalmatinske zagore na nekoliko jezika koji je sastavni dio promocije županije diljem svijeta, a u njemu su na vrlo praktičan i suvremen način prikazane mogućnosti smještaja, odmora, zabave, aktivnosti, zanimljivosti i drugih praktičnih informacija o Dalmatinskoj zagori koje su gostima na odmoru dragocjene.

Već nekoliko godina ulažu se znatna sredstva u edukaciju iznajmljivača i obiteljskog turizma na području Zagore koju provodi TZ županije, a sve sa ciljem oblikovanja kvalitetnog agro-turizma i ruralnog turizma na tom području.

Inače, Skupština TZ županije prihvatila je sve programske i financijske dokumente i završna izvješća o radu za prošlu godinu u kojoj je TZ županije raspolagala sa oko 11 milijuna kuna prikupljenih najvećim dijelom od pristojbe i članarine.

Najveći udio u sredstvima prikupi se na području Splitske rivijere, potom slijedi po udjelu Makarska rivijera, pa otoci Brač i Hvar. Gotovo 70 posto sredstava TZ županije utrošeno je na marketing-miks kroz brojne promotivne nastupe, prezentacije, oglašavanja, on-line kampanje i drugo, rečeno je na skupštini TZ županije.

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.