Najstariji hrvatski grad proslavio 2413. rođendan


Najstariji hrvatski grad – Grad Vis u subotu je, na blagdan svetog Jurja, proslavio svoj 2413. rođendan!

Skoro dva i pol tisućljeća postojanja svog grada na srid kulfa mora Jadranskog, uz protokolarne svečanosti, Višani su i ove godine obilježili nizom kulturnih, sportskih i zabavnih događaja.

Podsjetimo, ovogodišnji Program proslave Dana grada Visa počeo je Danima planinara Dalmacije kada se na Visu, u organizaciji HPD Hum koje je tom prigodom obilježilo 10 godina uspješnog djelovanja, okupilo više od 700 planinara iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Program je nastavljen obilježavanjem desete obljetnice rada NK Vis koji je organizirao Dječji malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo 300-tinjak mladih nogometaša iz Bilogorsko-bjelovarske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, te po deveti put, ulične utrke za komiške i viške osnovce u organizaciji NK Vis.

Najsvečanije je, ipak bilo danas kada je na sjednici Gradskog vijeća grada Visa održanoj zbog obnove, po prvi put izvan Hrvatskog doma, u prostoru viškog VERN-a, a na prijedlog gradonačelnika Ive Radice, dodijeljena skupna nagrada grada Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO.

Tim su priznanjem kojeg je Radica uručio bojniku Anti Siniši Kozini, Višani odali  priznanje letačkim posadama za iznimna postignuća u hitnom helikopterskom prijevozu stanovnika otoka Visa i gostiju koji borave na Visu.

Na sjednici su, uz domaćine na čelu s gradonačelnikom Radicom i predsjednikom gradskog vijeća Stipom Vojkovićem i dogradonačelnicom Antoniom Uskok bili nazočni  Stipe Čogelja, izaslanik Zlatka Ževrnje, dr. Ante Mrvica iz Jadrolinije, izaslanstvo Grada Komiže s gradonačelnicom Tonkom Ivčević, te predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života otoka Visa.

Zahvaljujući se na nagradi u ime Eskadrile bojnik Kozina kazao nam je da su u prošloj godini prema Visu polijetali 30 puta pomažući u spašavanju 33-oje Višana ili njihovih gostiju.

“U ovoj, 2016. godini do danas sa Visa smo prevezli 5 pacijenata, a zadnji put letjeli su sa Visa 20. travnja kada su hitno zbrinuli dvije osobe“, dodao je.

Zanimljivo je da je na inicijativu pilota iz 93. Eskadrile organiziran dolazak viške djece iz vrtića i osnovne škole koji su pratnji odgajatelja, učitelja i roditelja na viškom helidromu dočekali članove posade i s velikim zanimanjem razgledavali helikopter i slikali se s posadom za uspomenu.

Navečer će u crkvici sv. Jurja na istoimenom poluotoku don Paulin Bjažević predvoditi svetu misu u čast zaštitnika grada Visa, sv. Jurja, a nakon toga bit će održan i svečani koncert u sveučilištu  VERN na kojem će nastupiti Hrvatska gradska glazba Vis, učenici glazbene škole Josip Hatze, ženske klape Ćapine, Gusarica, muške klape Liket, Koluna  i Komiža te pomladak MZ Mareta.

Ovogodišnji Program obilježavanja Dana grada Visa potrajat će do 8. svibnja.


Bogoljub Mitraković / Slobodna Dalmacija


Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.