Issa zaboravljena u Bruxellesu

Foto: Nikola Kežić

ISSA ZABORAVLJENA U BRUXELLESU


HRT je danas, 5.4.2016. objavio slijedeću vijest:

Potpredsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković, podrijetlom s Hvara, organizirao je manifestaciju „Otoci Faros-Paros: Milenijske mediteranske veze." Sve u povodu 2400 godina Staroga Grada. 

Izložba je otvorena u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz prisustvo delegacija s otoka Hvara i grčkog otoka Parosa. Čestitamo, ali se istovremeno i pitamo zašto nema ni riječi o drugom grčkom polisu, Issi,  na Visu, koji je jednako značajan i iz istog vremena , IV. stoljeća prije Krista.

Gradovi majke, Paros i Sirakuza udaljeni su najmanje tisuću kilometara, a Faros i Issa samo dvadesetak. Zar promocija Hrvatske ne bi bila potpunija da su prezentirana oba grada i da je uz hvarsku bila i viška delegacija,  a uz grčku i talijanska. Pogotovo jer se ta dva grčka polisa na Jadranu nekako upotpunjuju. U slučaju Starigrada nabolje je sačuvana grčka hora (polje), dok od samog grada Farosa nema gotovo ništa, jer je na njemu nastao Starigrad. U slučaju Isse, gotovo potpuno je sačuvana kompletna lokacija grčkog grada, dok je polje slabije vidljivo. MIšljenja smo da bi upravo takva zajednička prezentacija daleko potpunije i snažnije pokazala prisutnost grčke kulture na našem Jadranu. Uz podatak da je najpotpunija zbirka grčkih predmeta u Hrvatskoj upravo u Muzejskoj zbirci Visa. 

Anatomija otoka, Vis

P.S.
Prvog arheologa iz Sirakuze dovela je na Vis upravo Anatomija otoka 2012. godine, 2.500 godina nakon izgradnje Isse.



Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.