n

Foto: Nikola Kežić

ISSA ZABORAVLJENA U BRUXELLESU


HRT je danas, 5.4.2016. objavio slijedeću vijest:

Potpredsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković, podrijetlom s Hvara, organizirao je manifestaciju „Otoci Faros-Paros: Milenijske mediteranske veze." Sve u povodu 2400 godina Staroga Grada. 

Izložba je otvorena u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz prisustvo delegacija s otoka Hvara i grčkog otoka Parosa. Čestitamo, ali se istovremeno i pitamo zašto nema ni riječi o drugom grčkom polisu, Issi,  na Visu, koji je jednako značajan i iz istog vremena , IV. stoljeća prije Krista.

Gradovi majke, Paros i Sirakuza udaljeni su najmanje tisuću kilometara, a Faros i Issa samo dvadesetak. Zar promocija Hrvatske ne bi bila potpunija da su prezentirana oba grada i da je uz hvarsku bila i viška delegacija,  a uz grčku i talijanska. Pogotovo jer se ta dva grčka polisa na Jadranu nekako upotpunjuju. U slučaju Starigrada nabolje je sačuvana grčka hora (polje), dok od samog grada Farosa nema gotovo ništa, jer je na njemu nastao Starigrad. U slučaju Isse, gotovo potpuno je sačuvana kompletna lokacija grčkog grada, dok je polje slabije vidljivo. MIšljenja smo da bi upravo takva zajednička prezentacija daleko potpunije i snažnije pokazala prisutnost grčke kulture na našem Jadranu. Uz podatak da je najpotpunija zbirka grčkih predmeta u Hrvatskoj upravo u Muzejskoj zbirci Visa. 

Anatomija otoka, Vis

P.S.
Prvog arheologa iz Sirakuze dovela je na Vis upravo Anatomija otoka 2012. godine, 2.500 godina nakon izgradnje Isse.Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.