Partija je komiški profondo: Klapa Komiža oprostila se od svoga najstarijeg člana

Preminuo je član klape Komiža, Kalman Kinčeš

Jedan od najpoznatijih baseva na otoku Visu zasigurno je bio Kalman Kinčeš (1958.-2016.) koji ujedno bilježi i najduže članstvo u klapi Komiža. Cilj klape Komiže, od samog nastanka 1979. godine, je bio pronositi ime slavnog ribarskog grada te iskonsku dalmatinsku riječ.

 Kalman je svim srcem živio dalmatinsku pjesmu, što je bilo nadaleko poznato, stoga je svih duboko potresla vijest da Kalman više nikada neće zapjevati u klapi, uz balote, u društvu.

- Nije lako u nekoliko slika prikazati klapski put jednog od najboljih dalmatinskih basova svih vremena, po opsegu i obujmu. Kalman je bio pjevač s najviše "utakmica" u klapi "Komiža", a prve sežu tamo u daleku 1979. kada je klapa osnovana. Pjevao je i u drugim klapama, osobito kad je "Komiža" bila neaktivna ("Neptun" - 1986/87, "Riva" mj. 1992-94, "Blaca" - Nerežišća 2007-2008) a često je pjevao i sa pučkim pivačima iz Visa. Ono što ga je činilo pravim klapašem ipak nije bilo pjevanje u organiziranim klapama, jer je on uistinu stalno i svuda pjevao. Čak i tenora! Malo o njemu kao basu: Na komiškoj rivi prije 5 godina dogodio se povijesni susret sa Zdenkom Burmačem. Sereneda Mariči u dijelu gdje dominira samo pravi profondo, pripala je Kalmanu, na iznenađenje gostiju ali ne i nas koji smo dobro znali njegove mogućnosti. Takav je bio u svemu, balotama, lovu, ribolovu...treba biti najbolji – napisali su njegovi dragi prijatelji i članovi klape Komiža.

Dina Bujas - Dalmacija News


Kalman Kinčeš,klapa Komiža

Oznake: , , ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.