n

Kalman Kinčeš,klapa Komiža

Preminuo je član klape Komiža, Kalman Kinčeš

Jedan od najpoznatijih baseva na otoku Visu zasigurno je bio Kalman Kinčeš (1958.-2016.) koji ujedno bilježi i najduže članstvo u klapi Komiža. Cilj klape Komiže, od samog nastanka 1979. godine, je bio pronositi ime slavnog ribarskog grada te iskonsku dalmatinsku riječ.

 Kalman je svim srcem živio dalmatinsku pjesmu, što je bilo nadaleko poznato, stoga je svih duboko potresla vijest da Kalman više nikada neće zapjevati u klapi, uz balote, u društvu.

- Nije lako u nekoliko slika prikazati klapski put jednog od najboljih dalmatinskih basova svih vremena, po opsegu i obujmu. Kalman je bio pjevač s najviše "utakmica" u klapi "Komiža", a prve sežu tamo u daleku 1979. kada je klapa osnovana. Pjevao je i u drugim klapama, osobito kad je "Komiža" bila neaktivna ("Neptun" - 1986/87, "Riva" mj. 1992-94, "Blaca" - Nerežišća 2007-2008) a često je pjevao i sa pučkim pivačima iz Visa. Ono što ga je činilo pravim klapašem ipak nije bilo pjevanje u organiziranim klapama, jer je on uistinu stalno i svuda pjevao. Čak i tenora! Malo o njemu kao basu: Na komiškoj rivi prije 5 godina dogodio se povijesni susret sa Zdenkom Burmačem. Sereneda Mariči u dijelu gdje dominira samo pravi profondo, pripala je Kalmanu, na iznenađenje gostiju ali ne i nas koji smo dobro znali njegove mogućnosti. Takav je bio u svemu, balotama, lovu, ribolovu...treba biti najbolji – napisali su njegovi dragi prijatelji i članovi klape Komiža.

Dina Bujas - Dalmacija News


Oznake: , , ,

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.