13. ožujka 1811. otok Vis – velika bitka Napoleonove i britanske flote

NA DANAŠNJI DAN


Hrvatska javnost vrlo malo zna o značajnoj i velikoj bitki kod hrvatskog otoka Visa koja se dogodila na današnji dan 1811. Flota Napoleonove Francuske, na čelu s admiralom Dubourdieuom napala je Britance pokušavajući im oteti vlast nad otokom Visom.
Napoleon je time htio uspostaviti kontrolu nad Jadranom zbog opskrbe pomorskim putem teritorija koje je imao u Dalmaciji i na Apeninskom poluotoku.
Za strateški važan Vis 1866. sukobile su se 50 godina kasnije mornarice Habsburške monarhije i kraljevine Italije.
Na današnji dan 1811. odigrala se značajna francusko-britanska pomorska bitka pokraj hrvatskog otoka Visa.
O toj se bitki razmjerno malo zna u Hrvatskoj. Značaj joj je bio u tome što su Britanci uspjeli usred Jadranskog mora pobijediti jaču Napoleonovu francusku flotu i očuvati svoju vlast nad strateškim otokom Visom (veći dio ostatka hrvatske obale pripadao je Francuzima).
Viška bitka dogodila se sjeverno od obale otoka Visa. Radilo se o tome da je francuska flota na čelu s admiralom Bernardom Dubourdieuom napala Britance pokušavajući im oteti kontrolu nad otokom Visom. Britanskim odredom brodova zapovijedao je kapetan William Hoste. Imao je samo 4 broda, dok su Francuzi napali s čak 12. Ipak, kapetan Hoste uspio je pobijediti i zadržati otok Vis.
Dapače, navodno je u to doba Vis bio i jako gusarsko središte. Britancima je bilo u interesu da gusari pljačkaju francuske brodove jer su na taj način prekidali opskrbu između Napoleonovih teritorija u Italiji i jadranske obale pod njegovom kontrolom.
Nakon ove bitke na moru (u Viškom kanalu) Englezi su osvojili Vis i počeli s izgradnjom tvrđava, čiji se ostaci i danas vide na ulazu u višku luku. Otok Vis je za Engleze postao snažno uporište na istočnoj obali Jadrana koju su držali Francuzi.
Oni nisu bili snaga sposobnu za obračun s Englezima, budući da su od 1812. bili zauzeti velikom invazijom na Rusiju koja će, kao što je poznato, završiti Napoleonovim porazom i napuštanjem jadranskih obala.
Tijekom 1813. Englezi, oslanjajući se na Vis, se počinju jače angažirati u Dalmaciji zauzimanjem Korčule, Mljeta, Hvara i dubrovačkih otoka Šipana, Lopuda i Koločepa.

Izvor: Narod.hr

Oznake:

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.