Grad Vis: Medijski ponedjeljak - 12/2015



Na stranici grada Visa objavljena je Javna rasprava o urbanističkom planu uređenja ugostiteljsko - turističke zone T1 "Češka vila". Ako ste propustili javni uvid u ovaj dokument, koji je bio zakazan za prošli petak, imate vremena do 29. prosinca dati svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja... U odnosu na raniju radnu verziju povećava se broj ležajeva sa 100 na 160, pa bazen s popratnim sadržajima koji bi zimi djelovao kao zasebna cjelina...

Radi se i urbanistički plan uređenja turističke zone T1, T2 "Samogor" koji će vjerojatno u proljeće na javni uvid.

Istodobno se radi na prostornom planu koji bi trebao biti definiran u veljači ili ožujku.  Kroz plan se rješava ono što je nedostajalo u prošlom: marina, aerodrom, solarna elektrana, prometnice, zona Srebrna, sportska lučica Rukavac itd.

Što se tiče Rukavca procjena troškova izgradnje lučice bila bi oko 6 milijuna kuna: dio za domicilno stanovništvo, lukobran, ponton, istezalište, hotel, plaža, štekat... Sve će to biti i u funkciji Zelene špilje za koju se radi koncesija.



U Visu na projektu rekonstrukcije rive Luka započeli su pripremni radovi, a ovaj tjedan bi trebali stići strojevi i započeti građevinski radovi na rekonstrukciji rive od Kalafotova do zuba ispred FINE (oko 250 m). Sve, naravno, s novom infrastrukturom; rasvjeta, voda, struja za ormariće... Svo to ulaganje tgrebat će se i isplatiti pa će se vez na rivi regulirati i cijenom.

Pristupna cesta za odlagalište čeka tehnički pregled, pomaklo se i rješavanje problema s česticama zemljišta (katastar). Gradonačelnik očekuje da se 2016. krene s otkupom zemljišta za odlagalište, sanacijom odlagališta odnosno kompletnim projektom; pretovarne stanice, sortirnice, kompostane...

Nekretnina (kuća) koju grad prodaje putem javnog natječaja nije prodana, pa će se natječaj ponoviti.

Dogodine u rujnu u Visu će se održati međunarodna konferencija  koju organiziraju institut Ivo Pilar i VERN' uz pokroviteljstvo grada - Mediterennean Islands - Challanges, Perspectives. ( www.mic-vis.eu ). Vis će imati najveću solarnu elektranu na Mediteranu, a taj i drugi projekti čine ga zanimljivim za znansvena i gospodarska promišljanaj života i razvoja otoka.




Na žalost, iako je prošao dva kruga natječaja za sredstva iz fondova EU, projekt vodoopskrbe Parje i Rogačića 'pao' je na trećoj stepenici. Pokušava se doći do drugog izvora sredstava.



Božićni koncert i druga događanja koja bi se inače oranizirali u Hrvatskom domu zbog obnove doma odvijat će se u zgradi VERN'-a.



Oznake: , ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.