n

komunala


Ulaskom Hrvatske u sastav Europske unije, prihvatili smo i zakon po kojemu smeće više ne smije ostati na otocima, nego ga sortirano i razvrstano treba prebacivati na kopno, u centar za zbrinjavanje otpada. 

Premda se centar za zbrinjavanje otpada, koji se već odavno planira graditi u Lećevici – a krajni rok je 2018. godina ili plaćanje penala – još ne nazire, brojne otočne jedinice lokalne samouprave itekako se brinu da riješe svoj problem. Svi trebaju imati reciklažno dvorište i prekrcajne stanice kako bi “sređeno” smeće mogli prebaciti na kopno.
Što se u tom smjeru radi na otoku Visu, upitali smo gradonačelnika Visa Ivu Radicu. Za cijeli otok, i grad Komižu i za Vis, smeće će se grupirati na jednoj lokaciji. Riječ je o sadašnjem deponiju grada Visa, smještenom iznad Kuta, podno Wellingtona, stare engleske utvrde iz 19. stoljeća.

– Trebamo obaviti sanaciju deponija Wellington, a sada se gradi pristupni put, s energetskim kabelom i vodom te ostalim infrastrukturnim detaljima, kako bismo sutra imali na mjestu aktualnog deponija reciklažno dvorište i prekrcajnu stanicu – kaže nam Radica.

– Na ovome mjestu, nakon sanacije deponija, izgradit ćemo sortirnicu smeća, kompostanu, prekrcajnu stanicu, kao i prostor za komunalno poduzeće “Gradinu”. Riječ je o investiciji od 20 milijuna kuna. Novac je osiguran, 90 posto daje Fond za zaštitu okoliša, a 10 posto Grad Vis, a riječ je o sredstvima iz EU fondova. No, žalosno je što čekamo ima već godinu i pol dana usklađivanje zemljišnika i katastra, kako bismo dobili potvrdu za glavni projekt za sanaciju starog odlagališta. Dokumentacija je spremna, novac osiguran, a mi čekamo – usklađivanje – direktan je poteštat Radica, koji se nada kako će ipak to biti gotovo do kraja godine.

Onda bi sama gradnja mogla biti okončana za godinu i pol dana.

– Što se, pak, pristupnog puta tiče, on se radi u dužini 900 metara, a nakon postavljanja kabela i vode, asfaltirat će se, osvijetliti i sve u vrijednosti 1.200.000 kuna, koje su osigurali Fond za zaštitu okoliša, Regionalni centar za zbrinjavanje otpada Splitsko-dalmatinske županije i Grad Vis. Tada ćemo riješiti problem otpada s otoka, ipak smo mi ekološki osviješteni otočani – nasmijao se za kraj gradonačelnik Ivo Radica.
SANDRA BARČOT
SLOBODNA DALMACIJA
Oznake:

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.