Sjednica Otočnog vijeća u Bolu: u škoje uloženo 1,8 milijarda kuna

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA - 23.10.2015.

U Bolu se ovog petka održala petnaesta sjednica Otočnog vijeća, poklopivši se tako s i održavanjem svečane dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod".

Tijekom sjednice se razmatralo izvješće o učincima provedbe zakona o otocima za 2014. godinu.

Ulaganja u otoke iznose oko 1,5 milijardi kuna godišnje, a u 2014. godini su povećana na 1,8 milijardi kuna od čega je glavnina uložena u bolju prometnu povezanost.

Odnosi se to prije svega na razvoj prometne i komunalne infrastrukture na otocima, ali i nabavku četiriju novih trajekata od Jadrolinije.

Uz razmatranje Izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima za 2014. godinu, Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, i Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede, predstavili su mogućnosti ulaganja iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., te Program ruralnog razvoja. Poseban se naglasak pritom, dakako, stavio na same otoke.

Trenutno je otvoreno više natječaja koji su prihvatljivi i za ulaganja na otocima, a uz one za ulaganja u proizvodnju, sredinom listopada objavljen je i poziv u vrijednosti 304 milijuna kuna namijenjenih podršci razvoja malih i srednjih poduzetnika u turizmu.

Predstavljeni su i natječaji koji se očekuje do kraja ove godine. Najavljena je objava više poziva za dodjelu nepovratnih sredstava, a među njima onih za jačanje djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog sektora.

Za otoke su zanimljiva ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, kulturnu baštinu te e-škole.

Nagalasak se dao na mjeru 7. iz Programa ruralnog razvoja usmjerenu na jedinice lokalne samouprave, to jest za financiranje osnovne komunalne infrastrukture pa sve do usluga usmjerenih na povećanje kvalitete života.

Članovi Otočnog vijeća informirani su i o razvoju "Projekta Otoci" koji je pokrenulo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem stvaranja baze projektnih prijedloga prihvatljivih za financiranje iz EU fondova.

PIŠE: I. GOSPODNETIĆ, 
FOTO: Ilustracija/CROPIX
Oznake:

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.