n


Sretna okolnost je bila da je Kjetil Jikiun koji je tvorac pivovare Nogne O, vrhunski brew master, autor nekih od najboljih craftova u povijesti, napustio Nogne O i pokrenuo svoj posao na Kreti. Zvali smo ga da nam bude konzultant i složi recepture, međutim on je rekao kako ga ne zanima konzultantski posao već bi htio, ako nemamo ništa protiv, biti partner. Mi smo rekli, dobro nam došao Ronaldo! – prepričava producentsko pivski dvojac.
Saison pivo belgijskog stila, koje se nekad kuhalo u zimskim mjesecima da bi bilo spremno za konzumiranje u proljeće, ljeto i jesen tijekom radova u polju. Ovo je pivo idealno uživati u sjeni borova u Srebrenoj, jednoj od najljepših viških plaža, uz zvuke mora i milovanje maestrala.
Ovako piše na etiketi Prvog viška piva u kojem je prvi komercijalni saison s hrvatskom etiketom, baš kao da nije pivo u igri nego, recimo, dobra bevanda što se u vinograd nosi. Stručnjaci kažu da je saison sjajan i poseban, idealan za ovo ljetno doba, a ništa manje dobro nisu među znalcima prošla ni ostala dva stila etikete Prvo viško, Pale Ale i porter. No, ovo je manje priča o kvaliteti samog piva, a više o činjenici da su se dva čovjeka od produkcije, od televizije i filma upustili u pivsku avanturu nošeni što viškim što norveškim vjetrom u leđa.
Nebojša Taraba i Miodrag Sila, čelni ljudi produkcijske kuće »Drugi plan« imaju pivo!
– Ovaj put smo vodili računa da ne budemo, kao što nam se masu puta događalo u televizijskoj produkciji, kao onaj pijetao koji rano zakukuriče pa svi polude. Craft scena je dobro postavljena, ona se razvila, a mi smo stvarno s Prvim viškim ponudili nešto što je, rekao bih, korak dalje. Ulazimo u nišu koja ide prema nekom kvalitetnom restoranskom pivu, pivu za znalce. A priča je viška – kaže Taraba.

Dobrodošao Ronaldo!

Sama ideja se rodila prije nekih šest godina. Za sve je 'krivo' Tarabino dugogodišnje ljetovanje na Visu i činjenicu da kuću do ima Kjell Einar Karlsen.
– On nas je uveo u svijet crafta – priznaje Taraba.
A spomenuti nije bilo tko, već je u to vrijeme bio menadžer norveške, a svjetski znane pivovare Nogne O, koja je, kako kažu Taraba i Sila, legendarna u svjetskim okvirima craft pivovara. Karlsen je već tada nanjušio da će se craft dogoditi i Hrvatima, da bi prije nekih godinu i po dan na stol pala ideja – zašto ne bi napravili pivo.
I zagrizli su, ne samo Taraba i Sila i Karlsen, već i četvrta karika – poznati viški vinar Damir Radica koji, ne dvoji Taraba, teškim radom isporučuje vrhunski viški plavac. Kako je ideja da Vis dobije i Viško pivo i pivovaru podršku daje i gradonačelnik Visa, ali onaj pravi transfer, pravo pojačanje maloj ekipi tek se trebao dogoditi.

– Sretna okolnost je bila da je Kjetil Jikiun koji je tvorac pivovare Nogne O, vrhunski brew master, autor nekih od najboljih craftova u povijesti, napustio Nogne O i pokrenuo svoj posao na Kreti. Zvali smo ga da nam bude konzultant i složi recepture, međutim on je rekao kako ga ne zanima konzultantski posao već bi htio, ako nemamo ništa protiv, biti partner. Mi smo rekli, dobro nam došao Ronaldo! – prepričava producentsko pivski dvojac.

Izvor: Novi listObjavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.