n

Izvor: Slobodna Dalmacija - 31.5.2016.

Sastanak je bio vrlo konstruktivan, odluku očekujemo tijekom ovoga tjedna. Nismo odstupili od svojih stavova. Kazao je to viški gradonačelnik Ivo Radica u ponedjeljak, nakon netom završenog sastanka u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, na kojemu su on i gradonačelnica Milne Anamaria Rošin, zajedno s resornim ministrom Olegom Butkovićem, pomoćnicom ministra Jadrankom Fržop i ravnateljem Agencije za obalni linijski pomorski promet, kapetanom Ivanom Franičevićem, pokušali iznaći rješenje za spornu katamaransku liniju Split – Milna – Vis – Split.

– Dvije su moguće odluke koje može donijeti Ministarstvo: da se katamaranska linija vrati na ono što je određeno uvjetima iz natječaja za koncesiju, a to znači da katamaran vozi na relaciji Split – Vis – Split s navraćanjem utorkom u Hvar, a druga je da liniju ukine. Bili smo pedeset godina u izolaciji, pa ako se to dogodi, bit ćemo i sljedećih pedeset – rezolutan je Radica.

U slučaju da se postojeća situacija ne promijeni, pa da katamaran nastavi svraćati u Milnu, Radica najavljuje nastavak blokade.

– Protiv toga ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima – poručuje.

'Gluhi telefoni'

Ostajanje pri stavovima za gradonačelnika Radicu znači i neprihvaćanje kompromisnog rješenja što ga je ponudila Anamaria Rošin.

– Ponudila sam da katamaran koji prometuje na liniji Vis – Split – Vis u Milnu svraća barem određeni broj dana u tjednu, ako stanovnicima Visa stvara probleme to što bi svraćao svaki dan – kazala nam je načelnica Milne i obrazložila:

– Možemo prihvatiti da bude manje vožnji do Milne, ali ne možemo da Milna ne bude povezana ni s kopnom ni s drugim otocima.


Prema riječima Anamarije Rošin, na sastanku su se složili da otoci moraju biti međusobno povezani i da ovaj problem ne smije prerasti u sukob između Visa i Milne.

– Žao mi je da smo se Radica i ja morali sastajati u Zagrebu jer nije prihvaćao moje prijašnje pozive za razgovor o rješavanju ove katamaranske linije – također je kazala je Rošin.

Radica, pak, svoj beskompromisan stav ne smatra sebičnim ponašanjem u odnosu na ostale otoke.

– Naše ponašanje nije sebično. Pokušavaju od nas učiniti krivce za sve, što nije korektno bilo s koje strane da dolazi. Razumijem kolegicu Anamariju, ona se bori za Milnu i ne bih želio da se stvara negativna energija između ova dva mjesta – u tom dijelu suglasan je i Radica, te podsjeća da je linija odobrena prema uvjetima iz natječaja za koncesiju i da je naknadno mijenjana.

Ne slaže se ni da bi vožnja bila produžena samo za desetak minuta jer, kaže, iskrcaj i ukrcaj putnika traju duže.

Pobuna od 25. svibnja

Osim toga, upozorava i da bi turisti koji idu u Milnu pokupovali karte i zauzeli mjesta u katamaranu onima koji žele na Vis.

Radica je i mišljenja da se ovom linijom ne rješava međuotočna povezanost, nego tek uspostavljanjem sustava.
Pobuna na otoku Visu počela je, podsjetimo, 25. svibnja, kad je oko 400 stanovnika Visa i Komiže, na Radičin poziv, blokiralo pristajanje katamarana na državnoj liniji 9206 Vis – Split, a sve zbog suglasnosti kojom je Agencija za obalni linijski pomorski promet omogućila da isti katamaran svakodnevno svraća i u Milnu.

Oznake: ,

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.