Višani i dalje blokiraju luku, policija kaznila gradonačelnike sa po pet tisuća kuna

Index, 26.5.2016. / Piše: D.M.


VIŠANI ni danas nisu pustili katamaran u svoju luku. Blokadu je postavilo 15-ak brodica, a na obali se okupilo stotinjak ljudi. Policija je pokušala nešto napraviti, ali bez uspjeha. Nije im danas stiglo pojačanje sa kopna tako da je ovo očekivani rasplet.
Katamaran je jučer vraćen u Split sa 60 putnika. Putovanje su nastavili trajektom Petar Hektorović. Umjesto sat i pol, do Visa su putovali šest sati. 

Jučer u policiji završio gradonačelnika Visa, a danas gradonačelnica Komiže
Kako smo pisali, Višani i Komižani bune se protiv odluke Agencije za obalni linijski promet da njihova jedina brzobrodska linija svraća do bračke Milne. Prosvjednike su jučer poveli gradonačelnici Visa i Komiže Ivo Radica i Tonka Ivčević, prvi iz HDZ-a, druga iz SDP-a. Kako okupljanje nije bilo prijavljeno, Radicu su jučer prijavili za prekršaj Zakona o javnom okupljanju. Danas je u policiji završila gradonačelnica Komiže, baš kao što je Radica jučer najavio za Index. I nju će prijaviti za isti prekršaj.
"Kaznili su nas sa po pet tisuća kuna kazne", kazala nam je Ivčević. Tvrdi da na katamaranu danas nije bilo putnika, već samo novinarske ekipe.
Jučer je Lučka kapetanija popisala brodice, a isto su napravili i danas. Sve to nije polučilo apsolutno nikakav učinak, Višani su najavili da katamaranu neće dozvoliti pristajanje sve dok Agencija ne povuče svoju odluku.

Ministar Butković: Razmotrit ću slučaj i donijeti odluku
Danas se po ovom pitanju oglasio i ministar prometa Oleg Butković. Najavio je kako će razmotriti ovaj slučaj i donijeti odluku. Radica i Ivčević upozorili su kako novi plovidbeni red na ovoj liniji ne odgovara koncesiji koja je raspisana.
Osim na trajanje samog putovanja, Višani negoduju jer će ograničeni kapacitet katamarana popuniti stanovnici i turisti Milne.
Lučki kapetan Davor Vidan potvrdio nam je kako je i danas onemogućeno pristajanje katamarana. Večeras će se sastati sa ravnateljem Agencije Ivanom Agom Franičevićem kako bi razmotrili što će dalje.

Radica: Katamaran je danas plovio 30 milja, a inače plovi 24 milje
"Registrirali smo da je katamaran danas plovio brzinom od 30 milja, a inače plovi 24 milje, sve kako bi mogli servirati laži da putovanje nije duže pola sata, nego svega desetak minuta", kazao nam je gradonačelnik Visa.
Sve su dokumentirali pa će i to predstaviti ministru Butkoviću na sastanku u ponedjeljak.
Oznake:

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.