Prava zima stiže krajem tjedna: uz obalu se očekuje ispod nule


Ako je suditi po najavama prava studen mogla bi u naše krajeve stići krajem ovoga tjedna, temperature bi se, ako se ostvari sadašnja sinoptička situacija, uz buru na Jadranu, snijeg u zaleđu, ali i na obali trebale spustiti ispod nule!

Što će od svega ostati vidjet će se ovih dana kada će biti jasnija meteorološka slika nad našim područjem.
Što se jutrošnjeg stanja tiče, Makarska, Stobreč, Podstrana i Krvavica kod Makarske u 6 sati jutros 16 stupnjeva, to ne bi bila neobična temperatura da nije riječ o drugoj dekadi siječnja, pravog zimskog mjeseca koji je donio razna meteorološka iznenađenja, među kojima su najinteresantniji upravo temperaturni rekordi.

Tako je jučerašnji dan, u većini područja umjesto zimskih imao proljetna obilježja, grijalo je sunce, a u sred dana najtoplija je bila Komiža sa 20,2 stupnja te Mljet gdje je izmjereno 20 stupnjeva! I u drugim mjestima temperature većinom iznad 15 stupnjeva, a malo je nedostajalo da se obori splitski rekord za 10.siječnja jer je na Marjanu, prema podacima 'Crometea' jučer izmjereno pretoplih 16.1 stupanj Celzijusovih, a rekord još uvijek 'drži' 1974, godina kada je u ovom gradu izmjereno čak 17.4 stupnja.

Nije to sve što se rekorda tiče, prema službenim podacima DHMZ-a, u Komiži je jučer izmjerena najviša siječanjska temperatura u povijesti mjerenja od 20,2 stupnjeva, čime je premašen rekord od 19,6 stupnjeva. I 'otok sunca' se jučer grijao, pa se sa 19,4 stupnjeva sasvim približio apsolutnom siječanjskom rekordu od 19,6 stupnjeva.

I Zadar za 10.siječnja bilježi povijesni rekord unatrag 50 godina, tamo je bilo 17.4 stupnjeva, što je za 0,3 stupnja više od dosadašnjeg rekorda od 17,1 stupnja iz 1988.godine. Nakon takve rekordno tople nedjelje Dalmacija se u sličnim prilikama probudila u novom tjednu pa su sve temperature jutros bile iznad 5 stupnjeva.

Uz pretopla mjesta sa 16 stupnjeva, najtopliji su jutros uvala Lučice na Braču, te Zadvarje, Dubrovnik jutros mjeri pretoplih 15 stupnjeva Celzijusovih, koliko je, prema meteorološkoj postaji pjusak.com izmjereno u Solinu, Kostanjama i Kaštel Gomilici.

Najhladnije, no daleko od prave hladnoće u Zagori, u Promini 7 stupnjeva, u Hrvacama 9 koliko je jutros u Zemuniku, a Sinjani se za razliku od prošlog tjedna jutros 'kuhaju' na 10 stupnjeva.

Do kraja dana u znaku kiše, juga, a uz obalu će zapuhati jaki lebić, koji će do kraja dana još jačati što bi moglo imati razorne posljedice za pojedina mjesta pa treba biti na oprezu.

DHMZ je, kako se očekivalo, zbog vjetra izdao narančasti stupanj upozorenja za Jadran, Liku i Gorski kotar.
OJDANA KOHAREVIĆ/SLOBODNA DALMACIJA



Oznake:

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.