n


Ako je suditi po najavama prava studen mogla bi u naše krajeve stići krajem ovoga tjedna, temperature bi se, ako se ostvari sadašnja sinoptička situacija, uz buru na Jadranu, snijeg u zaleđu, ali i na obali trebale spustiti ispod nule!

Što će od svega ostati vidjet će se ovih dana kada će biti jasnija meteorološka slika nad našim područjem.
Što se jutrošnjeg stanja tiče, Makarska, Stobreč, Podstrana i Krvavica kod Makarske u 6 sati jutros 16 stupnjeva, to ne bi bila neobična temperatura da nije riječ o drugoj dekadi siječnja, pravog zimskog mjeseca koji je donio razna meteorološka iznenađenja, među kojima su najinteresantniji upravo temperaturni rekordi.

Tako je jučerašnji dan, u većini područja umjesto zimskih imao proljetna obilježja, grijalo je sunce, a u sred dana najtoplija je bila Komiža sa 20,2 stupnja te Mljet gdje je izmjereno 20 stupnjeva! I u drugim mjestima temperature većinom iznad 15 stupnjeva, a malo je nedostajalo da se obori splitski rekord za 10.siječnja jer je na Marjanu, prema podacima 'Crometea' jučer izmjereno pretoplih 16.1 stupanj Celzijusovih, a rekord još uvijek 'drži' 1974, godina kada je u ovom gradu izmjereno čak 17.4 stupnja.

Nije to sve što se rekorda tiče, prema službenim podacima DHMZ-a, u Komiži je jučer izmjerena najviša siječanjska temperatura u povijesti mjerenja od 20,2 stupnjeva, čime je premašen rekord od 19,6 stupnjeva. I 'otok sunca' se jučer grijao, pa se sa 19,4 stupnjeva sasvim približio apsolutnom siječanjskom rekordu od 19,6 stupnjeva.

I Zadar za 10.siječnja bilježi povijesni rekord unatrag 50 godina, tamo je bilo 17.4 stupnjeva, što je za 0,3 stupnja više od dosadašnjeg rekorda od 17,1 stupnja iz 1988.godine. Nakon takve rekordno tople nedjelje Dalmacija se u sličnim prilikama probudila u novom tjednu pa su sve temperature jutros bile iznad 5 stupnjeva.

Uz pretopla mjesta sa 16 stupnjeva, najtopliji su jutros uvala Lučice na Braču, te Zadvarje, Dubrovnik jutros mjeri pretoplih 15 stupnjeva Celzijusovih, koliko je, prema meteorološkoj postaji pjusak.com izmjereno u Solinu, Kostanjama i Kaštel Gomilici.

Najhladnije, no daleko od prave hladnoće u Zagori, u Promini 7 stupnjeva, u Hrvacama 9 koliko je jutros u Zemuniku, a Sinjani se za razliku od prošlog tjedna jutros 'kuhaju' na 10 stupnjeva.

Do kraja dana u znaku kiše, juga, a uz obalu će zapuhati jaki lebić, koji će do kraja dana još jačati što bi moglo imati razorne posljedice za pojedina mjesta pa treba biti na oprezu.

DHMZ je, kako se očekivalo, zbog vjetra izdao narančasti stupanj upozorenja za Jadran, Liku i Gorski kotar.
OJDANA KOHAREVIĆ/SLOBODNA DALMACIJAOznake:

Objavi komentar

Nikola Kežić

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-rZoAC2Zk65E/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAH8/hPwAzxdnkNA/s120-c/photo.jpg} Vlasnik i urednik bloga ISSA-VIS-Kut koji je stjecajem okolnosti postajao i više od bloga, tako da je 'OTOK VIS - total portal' rezultat tog procesa. {facebook#https://www.facebook.com/nikola.kezic.98} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#https://plus.google.com/u/0/104715246939349637026/posts} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu
Pogled na Češku vilu

Beritova

Munjac

Silvestrovo 2007.

Silvestrovo 2007.
Negdje na putu Podšpilje - Žena Glava

Gasi se dan

Jesenja idila

Jesenja idila
... a onda su stigle kiše jesenje.

Pogled na Prilovo

Pogled na Prilovo
Nakon siječanjske bure

Komiža

Komiža
Lulin pogled na Komunu

Trogli

Trogli
Kad su friški dižu repe

Grandovac

Grandovac
Prvi dani rujna...

Ulica Don Cvjetka Marasovića

Ulica Don Cvjetka Marasovića
Viška kola, salizona i popisketona

Vandica

Vandica
Položen vozački!

Prilovo

Prilovo Fotografirano u siječanjsko jutro nakon kiše

Viška Batarija

Viška Batarija Ljetna pozornica; kazališne predstave, koncerti...

Pogled na Češku vilu

Pogled na Češku vilu S nikad završene obilaznice

Konoba VATRICA

Konoba VATRICA kultno mjesto viške gastronomske ponude

Nova riva na Kutu

Nova riva na Kutu Još čeka opremanje...

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.