Viško kraljevstvo sunca: Na Griževoj glavici niče najveća elektrana u Hrvata

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA - 31.10.2015.

Do 2017. godine, a plan je uoči ljetne sezone, Vis bi trebao postati otok sa svojim izvorima energije. Taj najudaljeniji hrvatski naseljeni škoj, uz prirodne izvore vode, imat će dostupnu i sunčevu energiju jer su počele pripreme za gradnju velike solarne elektrane na površini od 5,7 hektara.

– Riječ je o najvećem takvom pogonu u Hrvatskoj; sa dva megavata snage daleko je ispred postojećih elektrana u državi koje proizvode 0,8 megavata – u ulozi vodiča, dok nas je vozio po brdima otoka Visa, imali smo gradonačelnika Ivu Radicu i njegovu zamjenicu Antoniju Uskok, koji su nam predstavili projekt vrlo bitan za očuvanje života na otoku i povratak mladih obitelji.

Sve je počelo 2009. godine, kada su se rukovodeći ljudi iz domaće tvrtke “Končar – obnovljivi izbori energije” zainteresirali kako na Visu iskoristiti ono bogomdano – sunce.

– Trebalo je iznaći lokaciju na južnoj strani otoka, s puno sunca, a da ne narušava vizuru Visa kada ga gledate s mora. Pazili smo i na to da zemljište bude u vlasništvu Grada ili države, kako bismo preskočili dugotrajne zavrzlame s imovinsko-pravnim odnosima, koje iscrpe i nas iz jedinica lokalne samouprave, a i same investitore.

Daleko od naselja

Vodili smo računa i o smještaju solarne elektrane kako ne bi bila blizu naseljenih mjesta, da sutra ne bi bilo problema da se naselja u unutrašnjosti otoka ne bi mogla širiti zbog solara. I svi ti zahtjevi su prošli za jednu destinaciju, a riječ je o Griževoj glavici, 3,6 kilometara jugozapadno od grada Visa i 4,8 kilometara istočno od grada Komiže – izdiktirao nam je podatke poteštat Radica, pokazujući lokaciju na karti, a do koje zasad još nema puta – još uvijek je sve na papirima.

U tijeku je ishođenje potrebne dokumentacije kako bi se finalizirao ovaj projekt “težak” više od tri milijuna eura.

– Domaća oprema, domaća pamet i domaći proizvod – to vam je ono čime se diči naš gradonačelnik, a najbitnije je kako će u “Končarevim” brošurama svuda biti ime grada Visa. Što nam je, naravno, itekako bitna promidžba za turizam, i to besplatna – dodaje mlada dogradonačelnica Antonia Uskok, pojašnjavajući nam kako u svom portfelju “Končar” ima obnovljive izvore energije: vodu, plin i vjetar, a sada i sunce.

No, što se sve radi da tako bude i na otoku, kada će prvi konkretni radovi, kada će bageri na Griževoj glavici raskopati zemlju?

– Prostorni plan, i onaj gradski i Splitsko-dalmatinske županije, za ovaj projekt je prošao, u tijeku je proces prepuštanja od strane države da tim zemljištem upravlja Grad Vis. “Končar” je predao svu potrebnu dokumentaciju viškom područnom uredu kako bi dobio građevinsku dozvolu i obavlja se ishođenje ostalih papira za građenje, te sve pripremamo za izgradnju pristupne ceste – iznosi nam Radica detalje cijele procedure uoči gradnje solarne elektrane, pri čemu će sve troškove snositi jedino investitor.

– Dogovoreno je kako će se pri zapošljavanju dati prednost domaćem svitu, a i tijekom same gradnje koristit će se svi resursi tvrtki s otoka – ističe gradonačelnik.

I dok tako obilazimo vrh otoka, pregledavamo dokumentaciju i iščitavamo dobit za građane Visa koja dolazi s gradnjom solarne elektrane. Pokušali smo doznati znači li to da će Višani sutra imati i jeftiniju struju.

– U jedno sam siguran: građanima cijena struje neće biti veća, a hoće li biti manja, ipak ne ovisi o nama, nego o HEP-u. U ljetnoj sezoni nam je potrošnja oko 3,5 megavata, struju dobivamo s Hvara, često imamo i prekide, pa ova elektrana na otoku snage dva megavata znači konstantnu energiju, bez prekida zbog vremenskih nepogoda.

Njezina snaga je otoku dovoljna tijekom cijele godine, osim ljetnih mjeseci.

Solarna elektrana daje energiju bez onečišćenja prirode, što je također bitno za otok. E sad, kako je sunčeva energija ipak skuplja, a “Končar” će je prodavati HEP-u, koji mora imati određen postotak energije iz obnovljivih izvora, treba vidjeti hoće li u svemu tome biti i smanjenja obračuna za građane.

No sigurno je kako ćemo gradnjom ove elektrane imati opskrbu strujom bez prekida i nova radna mjesta – iznio je Radica i računicu dobrobiti za otok, ističući kako će i sama promidžba da upravo otok Vis ima najveću solarnu elektranu polučiti uspjeh. Ponajviše je to značajno u turističkom smislu jer nema baš previše otoka koji se mogu pohvaliti vlastitim izvorima vode i struje.

Sandra Barčot

Snimio Božo Vukičević / Cropix
Oznake: , ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.