Kod Jabuke prvi put snimljen golemi morski vrag


Znanstvenici Instituta Plavi svijet nedavno su u Jabučkoj kotlini prvi put u našem podmorju uspjeli snimiti goluba uhana

'Iako je sve do nedavno smatran rijetkim posjetiteljem, našim istraživanjem utvrdili smo da je u otvorenom dijelu Jadrana redovito prisutan tijekom toplijeg dijela godine', pišu naši znanstvenici. 


Na temelju novih studija stručnjaci procjenjuju da u Jadran ljeti iz Sredozemnog mora uđe preko tri tisuće uhana. 

Golub uhan (Mobula mobular) riba je iz reda pravih raža (Rajiformes). Naraste do 520 cm duljine i 300 kg težine tako da spada među najveće ribe Jadrana. Kod nas ga još zovu i morski vrag. Spada u istu podobitelj kao i Manta (Manta birostris), koja je jedna od najvećih riba svijeta. Prebiva na otvorenom moru gdje se hrani malim pelagijskim račićima i ribicama. Leđa su mu tamne boje, a trbuh svijetao, gotovo bijel. Ima dugačak, tanak rep, a blizu njegove baze smještena je nazubljena bodlja povezana s otrovnim žlijezdama. Ime je dobio po karakterističnim nastavcima na glavi koji podsjećaju na uši ili rogove vraga.

Draško Holcer iz Plavoga svijeta kaže su golubovi uhani veliki već prilikom rođenja iz jaja koje ženka nosi oko dvije godine - odmah imaju raspon krila veći od metra.

golub uhan, morski vrag

Oznake: ,

Objavi komentar

[blogger]

Otok Vis

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Pokreće Blogger.